Komisija na podlagi novega indeksa ugotavlja, da se uspešnost digitalnega gospodarstva med državami članicami EU močno razlikuje, saj na primer na Danskem znaša 0,67 od 1, v Romuniji pa 0,31 od 1, sporočajo iz slovenskega predstavništva Evropske komisije. Poleg tega ugotavljajo, da večina Evropejcev redno uporablja internet (75 % v letu 2013), mnogi pa si želijo dostop do avdiovizualnih vsebin na spletu. Skoraj polovica Evropejcev, ki uporablja splet, igra ali prenaša igre, slike, filme ali glasbo.

Mala in srednje velika podjetja se soočajo z ovirami pri e-trgovini. Le 15 odstotkov jih namreč prodaja prek spleta, od teh pa manj kot polovica na tujem. Digitalne javne storitve, kot so e-obrazci ali e-recepti, so v nekaterih državah vsakodnevna realnost, v drugih pa skoraj ne obstajajo.

Slovenija se s splošno oceno 0,41 uvršča na 19. mesto med 28 državami članicami EU. Ima visoko stopnjo kvalificiranega prebivalstva, saj ima 56 odstotkov prebivalstva osnovno digitalno znanje. Slabše je uvrščena na področju povezljivosti, saj je fiksna širokopasovna povezava na voljo samo 89 odstotkom gospodinjstev, medtem ko je povprečje EU 97 odstotkov.

Napredek je potreben tudi na področju digitalnih javnih storitev, poudarjajo v Bruslju. E-obrazce za javno upravo uporablja le 29 odstotkov uporabnikov interneta, podatke v elektronski obliki pa pošilja zgolj 5,4 odstotka splošnih zdravnikov. Če želi Slovenija bolje izkoristiti prednosti digitalnega gospodarstva, mora zlasti izboljšati pokritost s fiksnimi širokopasovnimi omrežji ter povečati število naročnikov na mobilne širokopasovne povezave in hitra širokopasovna omrežja, še svetujejo.

Digitalni indeks, ki združuje več kot trideset kazalnikov, je zlasti pomemben, ker Evropska komisija pripravlja strategijo enotnega digitalnega trga, ki jo bo predstavila maja, so še sporočili iz predstavništva Evropske komisije in dodali, da lahko Evropa z vzpostavitvijo enotnega digitalnega trga v naslednjih petih letih ustvari do 250 milijard evrov v smislu dodatne rasti in več sto tisoč novih delovnih mest.