Zaljubi se v problem

Nekaj časa nazaj me je začela zasledovati ideja. Običajno počakam in če je ideja dovolj vztrajna, se je lotim. Te ideje se lotevamo z družinskimi prijatelji. Dva očeta, dva sinova. Začela sta sinova, midva sva zraven za pomoč, čeprav bova verjetno več kot le to.

V bistvu gre za vznemirljivo startup idejo. Vsaka ideja je na začetku vznemirljiva :-) Profesionalno deformiran, kot sem, vem, da jo moramo za nekaj časa dati na stran. Posvetiti se moramo problemu, ki naj bi ga reševali. Ker če nikomur ne bomo rešili problema, potem to, kar naj bi počeli, ne bo imelo vrednosti in za naše delo ne bomo plačani. Vem, to startup mantro ponavljam znova in znova.


 

Delaj vitko. Zmigaj ritko.

Prejšnji vikend smo se na priložnosti dobili “teoretično”, ta vikend naj bi šli ven na teren. Kaj smo naredili teoretično? Pregledali smo, kje vse bi naše rešitve mogoče koristile. Našteli smo bare, letališča, igralnice. Naredili smo tudi spisek ljudi, ki jih poznamo sami oziroma. jih poznajo naši (LinkedIn) prijatelji. Iščemo take sogovornike, od katerih bi se najhitreje učili razumeti situacije in probleme, o katerih razmišljamo. Nič nam namreč ne pomaga načrtovati rešitev, dokler ne bomo preverili dejanskih problemov, možnosti, potreb in morebitnih že obstoječih rešitev na trgu.

Iti moramo ven med ljudi

V startup svetu se temu popularno reče “Get out of the building”. Meni pa se je prikradla zelo priročna rima: Delaj vitko, zmigaj svojo ritko.


 


 

Igralci in pretvarjalci

Še tretja današnja zgodba - nauk. Kolegica iz podjetniškega sveta mi je na FB zaupala, da jo skrbi določena oseba, ki njeni ekipi pije kri. Spomnil sem se desetletja stare zgodbe o igralcih in pretvarjalcih (ne znam bolje prevesti: Players vs. Pretenders - John Maxwell). Takole se ločijo:

Igralec dostavi, pretvarjalec obljublja.
Igralec je predan poslanstvu, pretvarjalec je predan položaju.
Igralec misli na druge (strežnik), pretvarjalec misli predvsem na sebe (egoist).
Igralec ima rad to, kar dela, in to dela v redu, pretvarjalec stalno išče nekaj več.
Igralec rad vidi uspehe drugih, pretvarjalca zanima le lasten uspeh.

Ta opis naj bi ji pomagal oceniti situacijo.


 

Startup biznis je zahteven biznis. Rezultat je v več kot 80-odstotno odvisen od tima, ne od ideje. Dober tim bo naredil posel iz še slabše ideje, slab tim ne bo znal izkoristiti še boljše ideje.