Poslovni model naj ima prednost

Udeležil sem se usposabljanja za pripravo slovenskih e-learning tečajev, nekaj podobnega, kot je udemy.com. S to industrijo sem se srečal že nekajkrat. Prvič s spletnimi učnimi vsebinami za učence, dijake in študente pred desetimi leti (začetki SCORM-a v Sloveniji) in kasneje vsaj še z dvema komercialnima ponudnikoma. Današnja izkušnja je presegla vse predhodne.

Vseeno ne morem mimo svojih “delaj vitko” izkušenj, da ne bi opazil, da je prevelik poudarek na tehniki in premajhen na poslovnem modelu, s katerim dejansko nastopaš na trgu. Tehnika zmore vse, ljudje v poslu pa precej manj. Nove produkte se mora razvijati v STALNEM in NEPOSREDNEM stiku z avtorji, naročniki in uporabniki. Za vsakega od njih je potrebno ozavestiti svoj poslovni model. Mislim, da se bomo vsi v tem procesu še precej na(m)učili. Mislim celo, da je v tem poslu še kar nekaj prostora za inoviranje e-izobraževanja.

Praksa, ki ubije vsako firmo oziroma organizacijo (zadnjo besedo sem dodal naknadno z mislijo na javni sektor)

Nataša je danes v enem svojih stavkov rekla, da “potrebujemo motivirati managerje, da omogočijo sodelavcem, da …” … karkoli je že pač treba. Nisem se mogel bolj strinjati. In potem slišimo komentar, da morajo managerji zahtevati.

Hmmm. Delal sem v večji družbi, kjer so managerji na vseh nivojih zahtevali, zahtevali in zahtevali. Kaj se zgodi z zahtevami? Počasi in zagotovo ubijejo največji potencial, ki ga ima organizacija. Ustvarjalnost in prilagodljivost ljudi. Ljudje so ob zahtevah primorani, da ne razmišljajo, njihovo srce se počasi ohladi, delovanje družbe pa upočasni.

Misel, ki zasluži, da ima svoj naslov

»Mnogo ljudi ima vizijo biti izvršni direktor, biti na vrhu piramide. In ko si na vrhu, spoznaš, da nikoli prej nisi imel toliko šefov, ki želijo nekaj od tebe in ki jim moraš neprestano nekaj poročati. To so vsi zaposleni, stranke, partnerji, regulatorji, mediji … Če želiš izvajati moč in avtoriteto nad ljudmi, pojdi v vojsko ali v politiko«. Tako razmišlja Phil Libin (CEO, Evernote). Kako pa vi?