Začetki podjetja segajo v leto 1966, ko je Ludvik Stare začel popoldansko kovaško obrt in že leta 1968 izdelal prvi kultivator z ježi, ki je kmalu postal zaščitni znak njihovega podjetja. Podjetje je sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja blago izvažalo predvsem na trge Južne Amerike in bivše Jugoslavije. Pomemben razvojni mejnik je bila gradnja večjih proizvodnih prostorov in nakup strojev.


Do tedaj so kmetijsko mehanizacijo izdelovali ročno, nova tehnologija in večji prostori pa so omogočili strojno izdelavo, kar je pomenilo velikoserijsko proizvodnjo kmetijskih priključkov, da so lahko zagotovili po več sto kosov določene mehanizacije. Pomembna sta bila tudi ponovno povečanje proizvodnih prostorov leta 2006 in nakup tehnologije laserskega razreza leta 2008. 

Podjetje, ki trenutno zaposluje 20 ljudi in je konec leta 2014 ustvarilo za skoraj 1,43 milijona evrov prihodkov, vodi Igor Stare, ki je v zadnjih letih pospešil rast podjetja na vseh ravneh. Tako je podjetje še leta 2010 ustvarilo dobrih 800 tisočakov evrov prihodkov, sedaj skoraj dvakrat več, nekoliko občutnejšo rast si obetajo tudi v letošnjem letu, ko bi že lahko dosegli dva milijona evrov prihodkov, dodatno bodo tudi zaposlovali.
Se pa tudi pri njih ubadajo s pomanjkanjem ustreznega kadra. »Največ potrebujemo strojniško-kovinarskega kadra. Ta vrsta kadra je na splošno v Sloveniji deficitarna. Izkušnje so pokazale, da so najboljši tisti sodelavci, ki jih usposobimo sami. To žal ne gre hitro, saj se je treba za to precej potruditi, si vzeti čas in vložiti nekaj truda in sredstev. V majhnih kolektivih, kot smo mi, to ni preprosto, pa vendar je ta pot najboljša.«


Stare odkrito prizna, da se z načrtovanjem rasti sicer načrtno ne ukvarja, si pa želi več večjih in stabilnih poslov. »Stremimo predvsem za novimi kupci, novimi storitvami, boljšimi kadri ter novo tehnologijo. Prav tehnologija nam zagotavlja, da lahko delamo več, bolje, hitreje, kar nam prinaša tudi boljše poslovne rezultate. V zadnjih dveh letih smo precej okrepili ekipo sodelavcev, tako da vsako področje posebej pokriva eden od naših zaposlenih. Prednost družinskega podjetja pa vidim tudi v tem, da se lahko hitro in brez prevelikih obotavljanj odzovemo na potrebe kupcev.«

Razvoj financirajo predvsem z lastnimi sredstvi


Raznovrstnost storitev, ki jih zagotavljajo, je po mnenju Igorja Stareta nujna, saj je prodaja kmetijskih strojev sezonska, z različnimi nekmetijskimi storitvami pa si zagotavljajo delo in prihodke vse leto. Podjetje razvoj financira predvsem iz lastnih sredstev. Zadolženost, ki je nekaj več kot 10-odstotna, zadnja leta močno zmanjšujejo, na podobni ravni naj bi ostala tudi prihodnja leta, napoveduje Igor Stare.


»Glede na to, da se blago, ki ga prodajamo, dokaj počasi obrača, poleg tega pa visoke dodane vrednosti ni, si ne smemo privoščiti previsoke zadolžitve, saj bi s tem ogrozili svoje nadaljnje poslovanje, ker bi nam visoke bančne obresti pobrale še tisto kar nam ostane. Ne razmišljamo, da bi se dodatno zadolževali in se nam na srečo ni treba ubadati s tem, da banke kljub dokapitalizaciji ne kreditirajo podjetij. Prepričan pa sem, da  če bi mi tako poslovali kot država in nekatere banke, ki zapravljajo več, kot ustvarijo, nas že zdavnaj ne bi bilo več. Prepričan sem, da bi se država morala obnašati kot podjetje. Vsi njeni segmenti morebiti res ne morejo delovati samo na ekonomskih osnovah, zagotovo pa se morajo prav vsi obnašati bolj preudarno in odgovorno. Podjetniki si prizadevamo biti odgovorni do vseh deležnikov, seveda tudi do države, saj redno plačujemo vse davke, država pa se vede, kot da tega, da deluje z denarjem davkoplačevalcev, ne spoštuje. To pogrešam.«

Za zdaj je Gorenc vezan predvsem na slovenski trg, desetino poslov opravijo za Avstrijo, Italijo, Švico in Srbijo. »Sicer pa kupce kmetijske mehanizacije pospešeno iščemo čez mejo. Je pa za nas to kar zahtevno delo, saj je konkurenca velika, pritisk na nižanje cene pa izjemen,« poudarja Igor Stare, ki je s podjetjem svojega očeta rasel že od malih nog.

Konkurenca predvsem na Poljskem in v Turčiji


V Sloveniji konkurenca na področju izdelave kmetijske mehanizacije sicer ni velika, saj jih je manj kot 60, je pa več preprodajalcev, poudarja Stare. Ker imajo obsežen proizvodni program, nekega resnega konkurenta v enem samem podjetju nimajo, medtem ko v tujini največji konkurenti prihajajo iz Turčije in Poljske.

Nove partnerje si iščejo predvsem na sejmih, kjer se prestavljajo, prodajajo pa prek zastopnikov. »Ugotavljamo, da gre v veliko primerov za zelo dobro reklamo od ust do ust in prav ta je najbolj učinkovita. Pomoči države za udeležbo na sejmih na primer ali pa za kakšne subvencije  nismo iskali, ker je vse preveč zapleteno in okorno,« je prepričan Stare.

Podjetje Gorenc – Igor Stare, s.p., je podjetje, ki s svojim pojavljanjem med najhitreje rastočimi sicer še mlado občino Cerklje na Gorenjskem, kamor sodi Spodnji Brnik, postavlja na visoko četrto mesto od skupno 18 občin. »V občini Cerklje smo dobro poznani in eno večjih podjetij v občini. Lani nam je občina ob praznovanju svoje 20-obletnice podelila posebno zahvalo za prispevek v lokalni skupnosti med podjetji. Sicer pa se držimo načela, da moraš zase poskrbeti sam, zato tudi do občine nimamo nekih posebnih zahtev. Ker smo v vasi prostorsko precej omejeni, si želimo, da bi imeli tudi pri nas industrijsko-poslovno cono, vendar do zdaj še ni bilo kaj dosti narejenega. Verjetno tudi zato, ker imamo dve veliki coni in žal napol prazni že v sosednjih občinah. Poleg tega je za našo dejavnost zemljišče predrago. Sicer pa smo se do zdaj z občino vedno dobro pogovorili, kadar smo kaj potrebovali.«