POPRI letos praznuje 10. obletnico. Tekmovanje je bilo doslej namenjeno mladim iz Goriške regije, letos pa se prvič širi na celotno Slovenijo. Doslej je na tekmovanju POPRI sodelovalo že več kot 1600 mladih, ki so razvili 650 inovativnih idej, pri tem pa jim je pomagalo 220 mentorjev iz izobraževalnih institucij, podjetij in Primorskega tehnološkega parka.

Poleg širitve na območje celotne Slovenije je letošnja novost tudi, da tekmovanje ni več ločeno na inovativne izdelke, raziskovalne naloge in podjetniške ideje, ampak je vse troje združeno v inovativne podjetniške ideje. Tekmovanje POPRI namreč sledi sodobnim smernicam povezovanja inovativnosti s podjetnostjo. 'Vsak, ki ima ideje, je lahko izumitelj, vendar njihovi izumi lahko postanejo inovacije šele takrat, ko jih implementirajo v poslovno okolje. Samo tisti izumitelji so uspeli, ki so znali izpeljati celoten proces od ideje prek razvoja prototipa do prodaje kupcem', pove Tanja Kožuh, direktorica Primorskega tehnološkega parka.

Tekmovalci se na POPRI prijavijo z inovativno podjetniško idejo, ki jo opišejo tako, da navedejo problem, ki ga njihova ideja rešuje, predstavijo rešitev za inovativni izdelek ali storitev, opredelijo kdo so kupci, kako jim bodo rešitev ponujali ter ocenijo prihodke in stroške. 'Na POPRI ne pričakujemo, da mladi izdelajo načrt za podjetje, ampak želimo, da se naučijo svoje ideje uresničiti in jih povezati s trgom in kupci ', pove vodja projekta Maja Rajer Obid.

Tekmovalci morajo oddati svoje ideje na obrazcu, ki je objavljen na spletni strani tekmovanja www.popri.si. Strokovna komisija bo med prijavljenimi izbrala 10 polfinalistov vsake starostne kategorije, ki se bodo 7. aprila 2015 osebno predstavili pred komisijo in se potegovali za uvrstitev v finale. Trije finalisti iz vsake kategorije bodo javno predstavljeni na zaključni prireditvi, ki bo 24. aprila 2015 v Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici. Takrat bo razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad. Nagradni sklad znaša 5000 evrov.