S polovico manj je sledila občina Škofja Loka, do petega mesta od skupno 19 občin pa se zvrstijo Šenčur, Cerklje na Gorenjskem, od koder prihaja Sat Control, regijska gazela leta 2002, in Radovljica. Povsem na repu so Kranjska Gora, Jezersko in Gorje, ki je imelo sicer kot najmanjša občina na seznamu 100 najhitreje rastočih podjetij Gorenjske eno samo podjetje.

Vseh pet let šesterica podjetij

Vseh pet let se je na seznam najhitreje rastočih podjetij v regiji umestilo šest podjetij (dolenjsko-posavska regija je imela na primer samo dve podjetji zadnjih pet let vsako leto), in sicer Tadej Brce, s. p., Avtoprevozništvo Vinko Nastran, s. p., Gorenc – Igor Stare, s. p., Megales, Janus trade ter škofjeloški Knauf Insulation. Ta zlata gazela 2013 iz Škofje Loke je hkrati edino gorenjsko podjetje, ki je bilo vseh pet let tudi na nacionalni lestvici 500 najhitreje rastočih podjetij.

Gorenjska je kot najmanjša regija posledično tudi glede deleža podjetij na nacionalni lestvici zadnjih pet let na zadnjem mestu, saj je na sezname 500 najhitreje rastočih podjetij v državi med letoma 2009 in 2013 prispevala 198 podjetij od skupno 2500, kar je 7,9 odstotka. Prednjači osrednja Slovenija z 950 podjetji, kar pomeni 38-odstoten delež.

Sicer pa vse dosedanje gazele Gorenjske, razen Seawaya, ki je bil regijska gazela leta 2007 in 2010, leta 2007 pa tudi prepoznan za bronasto gazelo, zdaj pa je pred stečajem, poslujejo uspešno. Lea Swarco, regijska gazela 2006 (tedaj kot Lea), specialist za prikazovalnike za prometne sisteme, je v letu 2014 zabeležila glede na 2013 izjemno rast. Medtem ko je v letu 2013 27 sodelavcev ustvarilo 4,19 milijona evrov prihodkov in dobrih 120.000 evrov dobička, so lani imeli za kar 6,066 milijona evrov prihodkov, kar je 44-odstotna rast, dobiček pa se je povzpel na 731.518 evrov. Njihova ekipa sodelavcev trenutno šteje 28 ljudi.

Letošnje leto bo po besedah vodje Lea Swarco Dimitrija Černica prav tako uspešno. Četudi imajo v načrtih zmerno rast, so napovedi za februar in marec odlične. Poleg rasti prodaje na njihovih tradicionalnih trgih bodo še okrepili svojo prisotnost v ZDA, Kanadi in Braziliji, nedavno so prva naročila dobili od kupcev v Čilu, Mehiki in Romuniji.

Napovedujejo 25-odstotno rast

Leto pred Leo je bil za gazelo Gorenjske izbran Euro Plus iz Šenčurja, ki je vodilni razvijalec programske opreme NiceLabel v industriji za označevanje s črtno kodo ter Windows gonilnikov za termične tiskalnike. Gazela, ki je bila leta 2005 prepoznana tudi za srebrno gazelo, si s prevzemom svojega ameriškega distributerja Niceware International, ki zdaj deluje pod okriljem skupine NiceLabel, še odločneje krepi svoj globalni položaj.

Euro Plus je leto 2014 zaključil s 5,5 milijona evrov celotnih prihodkov, milijonom evrov dobička in ima povprečno 45 zaposlenih. Rast je občutna, saj so v 2013 imeli 4,27 milijona evrov skupnih prihodkov in 362.247 evrov dobička, zaposlovali pa so 39 ljudi. »V podjetju Euro Plus, krovnem podjetju globalne skupine NiceLabel, v letu 2015 na račun krepitve najpomembnejših trgov pričakujemo približno 25-odstotno rast prihodkov glede na preteklo leto, pričakujemo tudi nadaljnjo rast dobička. V letošnjem letu bomo na globalni ravni zaposlili približno deset novih sodelavcev; iskali bomo predvsem programerje, dodatno pa bomo okrepili tudi mednarodni prodajni tim,« je poudaril direktor Matej Košmrlj, izvršni direktor Euro Plusa oziroma skupine NiceLabel.

Svojo mrežo podjetij in trge krepi tudi Don Don, gorenjska gazela 2004, z upravo v Kranju, proizvodnjo pa v Metliki. Kot je napovedala direktorica Alenka Mozetič Zavrl, so bili v lanskem letu konsolidirani prihodki podjetij, ki jih imajo v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji, kjer poteka proizvodnja, ter v BiH, Črni gori in v Bolgariji, kjer skrbijo za prodajo in distribucijo, skupaj 63 milijonov evrov, zaposlujejo 1200 ljudi.

Dodaten zagon rasti skupine pa lahko po mnenju direktorice prispeva nakup pekarn v Sloveniji. Don Don se je namreč potegoval tako za nakup Žita, a naj bi iz tekme že izpadel, kot tudi Pekarne Grosuplje. »Verjamemo, da smo strateški partner. Naš cilj je povezovanje pekarske branže v regiji,« poudarja Alenka Mozetič Zavrl. Več kot desetodstotno rast napovedujejo tudi v podjetju Lotrič, gazeli regije leta 2011 in 2012, ko je bilo podjetje tudi bronasta gazela.

Preudarno optimistično

Nekoliko bolj umirjeno rast pa imata Sat Control in Exoterm-IT., Sat Control, gorenjska gazela 2002, ki pod vodstvom Bogdana Bolke ostala 100-odstotni izvoznik delov za solarne elektrarne. Med nove trge so nedavno vpisali Brazilijo in JAR, kar jim daje precej optimizma za poslovanje naprej, saj gre za velika perspektivna trga. Exoterm-IT, bronasta gazela 2009, ki jo vodi Bojan Veber, je lani ustvaril dobrih 14 milijonov evrov prihodkov, okoli 400.000 evrov dobička, zaposloval pa je 42 ljudi, kar je na ravni leta 2013.

Bolj umirjeno rast napovedujejo tudi v jeseniški gazeli mimovrste =), pa tudi v škofjeloškem podjetju Knauf Insulation, gorenjski gazeli v letu 2013, ki je za zdaj tudi edina gazela Gorenjske, ki je tej regiji pridobila naziv zlata gazela. »Leto 2015 bomo skušali ohraniti na ravni leta 2014 tako glede prihodkov in dobička. Imamo omejene zmogljivosti in občutna rast trenutno ni več možna. Glede na to, da smo pred kratkim odprli obrat v Ajdovščini in v letu 2015 načrtujemo še tudi nekatere nove produktne segmente, bomo v tem letu zaposliti še okoli 30 novih sodelavcev,« je napovedal direktor Knaufa Insulationa Tomaž Lanišek.

In kakšne načrte ima aktualna gorenjska gazela Domel? Skupina Domel je v letu 2014 ustvarila 94 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 97 milijonov celotnih prihodkov, pet milijonov evrov dobička, zaposlovala pa je 1040 ljudi. V letu 2014 so obseg prodaje povečali za 11 odstotkov. »Zato smo bili pri načrtovanju za 2015 bolj konservativni in predvidevamo 100 milijonov evrov prihodkov. Rast prodaje načrtujemo predvsem pri novih programih in projektih. Naši kupci so večinoma dolgoročni partnerji, s katerimi stalno poteka vrsta projektov za posodobitve programov in pocenitve. Letos je poudarek pri rešitvah sesalnih enot za sesalnike v skladu z energijsko nalepko, kompaktni izvedbi EC-motorjev za prezračevalne sisteme, EC-sistemih za medicinske aplikacije in komponentah za avtomobilsko industrijo,« poudarja dr. Jožica Rejec, predsednica uprave Domel Holding.