Udeleženci bodo spoznali temelje spletnega razvoja, programska jezika HTML in CSS ter z njima naredili svoj prvi projekt. Zakaj se udeležiti šole programiranja? "Še nikoli ni bilo takšnega povpraševanja po IT kadru in še nikoli ni bilo toliko podjetij, ki razvijajo IT produkte. Ekipa SmartNinja želi prispevati k večji zaposljivosti mladih doma in po svetu ali celo priložnost, da si posamezniki delovno mesto ustvarijo sami. Informacijska tehnologija prodira v vse pore naše družbe," k prijavi na delavnice spodbujajo organizatorji, iniciativa Start:up Slovenija.

Ekipa SmartNinja je s tečaji pričela leta 2013 v okviru projekta Startup Novo Mesto. Do tega jih je pripeljalo spoznanje, da veliko mladim, novoustanovljenim podjetjem primanjkuje računalniških znanj za uresničitev ali predstavitev svojih projektov. Začetnim tečajem sledijo trimesečna usposabljanja, na katerih se izkušeni mentorji srečujejo s tečajniki dvakrat na teden.

Vsebina srečanj je spoznavanje jezika JavaScript in Python, podatkovnih baz in drugih orodij, ki so pomembna za sodobni spletni razvoj. Rezultat usposabljanja je zmožnost udeleženca, da lahko s pridobljenim znanjem prevzame mesto pripravnika ali juniorja v IT podjetju. Sledijo tečaji Android programiranja, grafičnega oblikovanja, programiranja in uporabe mikrokrmilnikov Arduin, bioinformatike ter biotehnologije.