Junija lani ste opozorili, da se podjetniki ukvarjate s preveč birokratskih ovir. Po vašem mnenju so zakonodaja in predpisi zelo strogi, veliko imate obiskov komisij in inšpektorjev. Je zdaj že kaj bolje?

Naša redna gostja je inšpektorica iz Zdravstvenega inšpektorata in Urada za zdravo hrano. Glede na naravo naše dejavnosti se strinjam, da je prav, da se izvaja stalni nadzor. Kljub temu bi se gotovo dalo nekaj postopkov poenostaviti in mogoče celo avtomatizirati.

Zavod mladi podjetnik peto leto izbira mladega podjetnika leta. Zakaj naj se mladi podjetni ljudje prijavijo na izbor?

Udeležba na izboru mladim podjetnim ljudem omogoča predstavitev širši publiki in je hkrati tudi odličen trening pri predstavljanju ideje in vizije širši javnosti oziroma tudi priložnost, da jo jasno komuniciraš in naenkrat dosežeš več ciljne publike ali tistih, ki jih podjetništvo zanima. Mislim, da je to za vsakogar zelo dobra izkušnja.

Kaj se vam je zdelo pri izboru najbolj koristno?

Že ob prijavi je potrebno natančno opisati svojo pot, vizijo in resno razmisliti o svojem podjetju. Večina mladih podjetnikov ima vse te informacije shranjene v glavi oziroma nekje v podzavesti, težje pa jih je preliti na papir ali jasno komunicirati. Izredno mi je bil všeč tudi »pitch«, saj sem se prvič spopadla z izzivom omejitve časa pri predstavitvi in tudi pomembnosti trenutka predstavitve. Prisiljena sem bila krepko seči čez lastno cono udobja in se potruditi na način, ki mi je bil popolnoma nepoznan.

Ena od nagrad, ki ste jih prejeli, je bilo tudi podjetniško izobraževanje v Londonu in Oxfordu. Kje vidite prednosti takega načina nadgrajevanja znanja in mreženja, saj ste bili tudi v Wayri, spoznali ste predstavnika DEWESofta in s kolegi pod mentorstvo dr. Jureta Kneza imeli več delavnic?

Pri izboru za podjetnico leta sem dobila številne nagrade. Nagrada podjetja DEWEsoft in dr.Jure Knez se mi je zdela najbolj poučna in mi je hkrati tudi ostala najbolj pri srcu. Omogočila mi je preživeti pet čudovitih, navdiha polnih dni v Londonu in Oxfordu v odlični družbi. Najbolj sta me navdušila obisk Wayre, kjer so me uspešni, kreativni in pogumni slovenski podjetniki popolnoma prevzeli in napolnili z energijo za lasten razvoj. Zapomnila sem si tudi obisk Oxforda in pogovor z Barryjem Townerjem, ki je DEWESoftov prodajnik v Veliki Britaniji.

V veselje mi je bilo sodelovati pri skupnih pogovorih, reševanju problemov in naslavljanju naših konkretnih podjetniških izzivov. Presenetila me je tudi popolna odprtost in odkritost dr. Kneza, saj se je bil pripravljen pogovarjati in svetovati pri dilemah mojega lastnega podjetja. Neverjetna priložnost je, da imaš par dni 24 ur na dan na voljo strokovnjaka, ki te posluša in ti svetuje. Take priložnosti pridejo redko v življenju in so zelo dragocene.

Za vsakega mladega podjetnika oziroma mlado podjetje je izjemnega pomena, da ima ob prelomnicah oziroma ključnih trenutkih na voljo povezave in kontakte ljudi, na katere se lahko obrne v primeru, da potrebuje nasvet ali pomoč. Uspeh je namreč vedno delo ekipe in za vsakim uspešnim podjetjem v senci stoji izbrana množica, ki je k temu pripomogla s svojim znanjem in energijo. Izbor mi je prinesel neverjetno veliko povezav in kontaktov z odličnimi strokovnjaki, na katere se lahko obrnem v najrazličnejših primerih. Moje podjetje je tudi zaradi tega dobilo številne priložnosti, ki se morda ne bi pokazale, v kolikor se ne bi postavili pod drobnogled in umestili v sam izbor.

V tem času ste tudi na račun podjetniškega vikenda v tujini spremenili vrednotenje svoje blagovne znamke in sploh odnos do vse prehojene podjetniške poti, kajne?

Leto nazaj je bila moja lastna ocena tako svojega dela kot vrednosti blagovne znamke veliko manjša, kot je sedaj. Mislim, da sem dokaj tipična podjetnica v smislu lastnega mnenja, da vsak lahko naredi to, kar sem jaz naredila. Pridobitev naziva Mlada podjetnica 2014 in podjetniški vikend sta mi pa dala malo drugačni pogled na mojo zgodbo. Začela sem bolj ceniti opravljeno delo in višje vrednotiti podjetje in blagovno znamko.

Kdo vso vaši mentorji in kje ponavadi poiščete nasvet, ko vam zmanjka elana?

Na splošno v življenju in tudi v poslovnem svetu me spremljajo različni mentorji. Zelo spoštujem ljudi, ki sledijo svojim sanjam in si upajo narediti nekaj več in ne slonijo na večnem pritoževanju nad stanjem družbe, gospodarstva ali lastnega življenja. Skozi življenje sem spoznala zelo veliko ljudi in od vsakega skušam spoznati zame nekaj koristnega. K sreči mi do tega trenutka elana ni nikoli primanjkovalo. Večkrat se mi zgodi, da potrebujem nasvet ali potrditev in takrat se obrnem na družinsko prijateljico Majdo, ki jo zelo cenim, saj je strokovnjak s finančnega in poslovodnega področja in prijatelja Matjaža, ki je zelo uspešen poslovnež in svetuje podjetjem pri poslovanju.

Koliko se pa sicer mladi podjetniki družite med seboj in si pomagate?

Med izborom sem podrobno spoznala vse finaliste – tako osebno kot zgodbo njihovih podjetij in priznam, da sem nad njimi navdušena. Sem tudi stranka vsakega izmed izbranih podjetij. Poleg tega sem imela priložnost spoznati zmagovalki preteklih dveh let, za katere sem prepričana da sta neverjetni osebi in izjemno uživam v skupnem druženju. Spoznali smo se tudi s celotno ekipo Mladega podjetnika, ki jo sestavlja odličen kader, mlad in zagnan. Na vsak način mi je pa največji pečat pustilo skupno preživljanje podjetniškega vikenda, saj sem se tam veliko naučila.

Preden ste šli na svojo pot, ste bili pomočnica direktorja v IT podjetju, saj ste po izobrazbi ekonomistka. Bi torej mladim priporočili, da si ustvarijo podjetniško pot, kot jim jo narekuje srce?

Vsakemu priporočam in želim, da izkoristi priložnosti, ki se porajajo v življenju. Nikoli ne moremo biti gotovi, kam nas izkušnja lahko pripelje, vsekakor pa ne vem, kakšne lekcije nosi s seboj. Tega ne izkusimo če pustimo vrata izzivov zaprta. Sem oseba, ki na vsakem delovnem mestu pusti svoj pečat in da vse od sebe. Ponujene priložnosti sem dodobra izkoristila. Življenje je zanimiva pustolovščina in enostavno je potrebno uživati na poti. Če uživaš, si tudi veliko bolj uspešen in s srcem pri tem, kar počneš.

Kako pa komentirate pritiske na javni sektor in varčevanje, saj ste podjetnica, a tudi zagovornica, da mora družba vlagati v vrtce in šole, saj je to vlaganje v našo prihodnost?

Močno verjamem v vlaganje v naše otroke, saj so naša prihodnost. Naše šolstvo na žalost nima nivoja, kjer bi mu lahko jemali sredstva, saj menim, da bi bilo namesto jemanja potrebno vanj kontrolirano dodatno vlagati. Mislim, da bi se lahko učili iz prenekatere odlične prakse šolstva iz tujine in v naš sistem vpeljali tiste ideje, ki bi tudi tu funkcionirale dobro. V vsakem primeru pa mislim da bi se morale izobraževalne ustanove bolj povezovati med seboj in si izmenjevati tako izkušnje kot dobre prakse, saj le to lahko hitreje pripelje do boljšega stanja šolskega sistema in s tem tudi pozitivnega vpliva na prihodnost naših otrok.