V mladinskem podjetniškem peskovniku Ustvarjalnik, ki organizira Startup Days, mlade že več kot pet let učijo, da se v času, ko je marsikomu težko najti prvo službo, usmerijo v podjetništvo. To počnejo skozi mrežo podjetniških krožkov, na katerih mladi ob pomoči mentorjev, mladih podjetnikov, izpeljejo svoj prvi podjetniški projekt. Svoje delovanje so razširili že na več kot tretjino srednjih šol v državi in v zadnjih letih segli tudi preko meja.

Matija Goljar, vodja Ustvarjalnika, pred skorajšnjim začetkom letošnjih Startup dnevov izpostavlja izrazit porast zanimanja dijakov za podjetniške krožke in dogodke, kakršen je tudi ta. “Mladi se nam dnevno oglašajo z željo po delu z našimi mentorji. Vsako leto jih je več in veseli me, da mladi vedno znova dokazujejo, da v svojem okolju vidijo mnogo priložnosti in da jih v vedno večjem številu tudi uresničujejo. Ideje, ki jih razvijajo, pogosto kažejo zelo realne modele za reševanje izzivov na področjih, ki zadevajo širšo skupnost, ne zgolj mlade, njihove vrstnike. To je hkrati razlog in dokaz, da je naše delo vredno truda in izredno smo veseli, da je to prepoznal tudi letošnji častni pokrovitelj dogodka, gospod Borut Pahor.”

Vrhunec dogodka Startup Days bodo predstavitve mladinskih podjemov pred komisijo vlagateljev v nedeljo med 16. in 19. uro, ko bo 10 sodelujočih podjetniških ekip bo komisijo skušalo prepričati, da je prav njihova ideja vredna njihove podpore.

Zaključne predstavitve bodo prenašali tudi v živo, in sicer si jih boste lahko ogledali tudi na spletnem mestu Dnevnik.si.