Tanja Skaza je direktorica družinskega podjetja in vizionarsko-motivacijski motor v podjetju. Kot pravi, ima od vsega najraje delo z ljudmi. Z možem Igorjem in Lauro Rednak predstavljajo "velenjski trio", ki je podjetje z obrtniško tradicijo spremenil v globalno usmerjeno razvojno podjetje. To danes ustvari več kot 95 odstotkov prometa na tujih trgih in sodeluje z uglednimi evropskimi podjetji, kot so Fiat, Gorenje, Ikea, Jaguar, Opel in drugi.

Danes so uveljavljeni razvojni dobavitelj v mednarodnem prostoru, za Ikeo so prvi na svetu postali produktno-razvojni dobavitelj. Podjetje se ponaša z nadpovprečno rastjo prihodkov od prodaje, z več kot 29 milijoni evrov prometa v letu 2014 in neizmernim pogumom, ki jih je leta 2008, ko so čez noč izgubili skoraj 2/3 naročil, pripeljal do dveh lastnih blagovnih znamk Cuisine in Organko, ki jih uspešno tržijo na mednarodnih trgih. Ambicija kolektiva pod Tanjinim vodstvom je, da bodo nekoč tudi sami postali multinacionalka.

Plastika Skaza, ki se je torej z letom 2015 preimenovala v Skaza Group, je leto 2014 končala s kar 29,5 milijona evrov, kar pomeni 22-odstotno rast glede na leto 2013. »Če je cilj Slovenija 15/2020 = gazela, potem začnimo filozofijo gospodarstva vpeljevati na politično področje. Začnimo voditi državo tako, kot dober menedžer vodi podjetje. Če želimo imeti najkonkurenčnejšo državo, ni veliko časa do leta 2020. Potrebni so fokus, strokovnost in dobra akcijska strategija, ki nam bo pokazala, na katerih področjih moramo vložiti več truda in energije, da zastavljene cilje tudi dosežemo. Dober vodja bo znal poskrbeti, da se vse dogaja sinhrono, nevpadljivo in brez ogromnega odrekanja. Verjamem, da se da to vse tudi izpolniti,« je prepričana glavna taktirka velenjske gazele, ki je še v letu 2013 zaposlovala 180 ljudi, trenutno pa kar 220.

»Naše leto 2014 je zaznamovalo predvsem veliko adrenalina pri doseganju rezultatov in vzpostavljanju okolja ter temeljev za vse nadaljnje aktivnosti za doseganje zastavljenih ciljev 2015–2020. Svojo pot nadaljujemo kot Skaza Group in verjamemo, da bomo z našo strastjo in strokovnostjo tlakovali pot, ki nas bo vodila še do boljših rezultatov in boljšega položaja na trgu. Zelo smo tudi veseli vseh nagrad, ki smo jih prejeli, še zlasti smo ponosni na zlato gazelo. To je za nas izpolnitev sanj še iz postavljenih ciljev za leto 2008 in dokazilo, da ste nas opazili.«

V podjetju so tudi že postavili strategijo za naslednje petletno obdobje. Povečujejo razvojne aktivnosti s fokusom na razvoju izdelkov iz recikliranih in bioloških materialov. Tudi proizvodnja ostaja takšna, kot je. Morebitne spremembe bodo le v sklopu vitke organizacije in vpeljave različnih sistemov in orodij za izboljšanje njihove konkurenčnosti in kredibilnosti pri partnerjih. Podobno velja tudi za Srbijo. Tam so namreč že začeli iskati zemljišče in nove programe, ki so primerni za srbski trg.

»S Srbijo se nam odpirajo trgi, kot je Rusija. Trenutne razmere v Sloveniji pa nam ne vlivajo upanja, da bomo lahko doma razširili svoje trenutno res premajhne zmogljivosti. Politika se ukvarja sama s seboj. Zato je naše novo zemljišče zdaj že na voljo za odprodajo. Po tehtnem premisleku smo se odločili za širitev v Srbijo in v prihodnosti še v druge države, vendar zgolj zato, da smo lahko konkurenčnejši, in zaradi bližine trga, kjer so pozicionirani naši kupci.«

Tanja Skaza si želi, da bi vrednote in značilnosti gazel, ki so hitre, agilne in zelo vitke, prepričale tudi druga podobna podjetja, da se izpostavijo in dajo zgled. »Pokažimo vsem potencialnim gazelam, da se da uspeti, pokažimo jim, kako se da uspeti, in pokažimo jim, da je prav, da si vse zgodbe delimo med seboj. Postati gazela je čast. Dejansko opažamo, kako smo različni od drugih. Procesi potekajo usklajeno, delujemo kot dober tim. Mogoče se tole bere kot pravljica, ampak verjemite, da smo se pošteno namučili, da smo prišli do te stopnje. Znotraj naše sinhronosti so znanje, strokovnost, fleksibilnost, vitkost in optimizem. V vsakem trenutku smo ljudje tisti, ki dajemo največ, kar zmoremo, in to se vedno obrestuje in nam daje nov zagon za prihodnost.