Študentske ekipe lahko svojo idejo v eno izmed treh kategorij (”Igre”, ”Inovacije” in ”Družbena odgovornost”) prijavijo do 30. januarja na spletni strani www.imaginecup.si. Izmed vseh prijavljenih ekip se bo deset najboljših v začetku februarja udeležilo pospeševalnika idej ITIME, nato pa se bodo 9. aprila pomerile za zmago v slovenskem lokalnem izboru. Za uvrstitev na prestižni finale v Redmondu bodo tri najboljše slovenske ekipe morale prepričati še polfinalno komisijo, ki bo v mesecu juniju prek spletnega ocenjevanja izmed vseh prispelih prijav na svetovnem nivoju izbrala tiste, ki se bodo udeležile prestižnega svetovnega finala. Ta bo julija na sedežu Microsofta v Redmondu, ZDA.

Najboljšo slovensko uvrstitev do zdaj je v svetovnem finalu pred dvema letoma dosegla ekipa ADORA z mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Na svetovnem finalu v St. Peterburgu je zasedla 2. mesto v kategoriji »Inovacije«, prav tako so kot prva slovenska ekipa prejeli denarno podporo Imagine Cup Grants za nadaljnjo uresničevanje in razvoj ideje v višini 50.000 ameriških dolarjev.

Da se v tako velikem tekmovanju splača sodelovati, se strinjajo tudi predhodniki Adore, Drugi vid, zdaj EqualEyes, in Osmosis. Ekipi sta se v svetovnem finalu uvrstili med sedem najboljših ekip. Drugi vid je bil nato sprejet v podjetniški pospeševalnik Wayra v Londonu, kjer poslujejo še danes, zato je bil Imagine Cup zanje odlična odskočna deska.

Imagine Cup je mednarodno tekmovanje na področju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja, na katerem sodelujejo študentje višje- in visokošolskih inštitucij z vsega sveta. Študentje sodelujejo v ekipah, ki predstavljajo posamezno fakulteto oziroma skupino fakultet, v obdobju predtekmovanja in finalnega izbora jih spremljata in usmerjata posebej za ta namen izbrana mentorja iz akademske skupnosti in gospodarstva. Študente se v skladu z dobro prakso spodbuja k multidisciplinarni sestavi ekipe oziroma k mreženju med fakultetami, prav tako pa tudi k povezovanju z gospodarskimi subjekti. Tekmovanje je del pobude Microsoft YouthSpark, nosilec slovenskega izbora Imagine Cup pa je Microsoftov center za inovacije. Glavni organizatorji so člani Iniciative Start:up Slovenija, v izboru pa sodelujejo tudi številne nevladne organizacije in podjetja. Generalni pokrovitelj je Microsoft Slovenija.