Ta vikend je poseben, ker je na obisk prišla moja sestra z nečakom, ki je bil najmlajši tečajnik Helen Doron English tečaja v Sloveniji. Leta 2012, ko je bil star samo tri mesece, sta z mamico – mojo sestro – začela s programom Baby's Best Start. Tečaj Baby's Best Start, ki je namenjen najmlajšim, bi lahko opisali kot razvojni tečaj, ki je prepleten z angleščino. S pomočjo staršev z otroki izvajamo gibalne vaje, razvijamo grobo in fino motoriko ter vključujemo vse čute, poleg tega pa uporabljamo rime in pesmi. Vse to zelo blagodejno vpliva na otrokov razvoj in poglablja vez med staršem in otrokom.

V naravnem okolju se z dojenčkom pogovarjamo in ga pripravljamo na to, da bo nekega dne spregovoril v angleškem jeziku. Doma se mamica in očka torej z dojenčkom pogovarjata v slovenščini (ali svojem materinem jeziku), v centru pa so sistematično že zelo zgodaj izpostavljeni drugačnemu okolju, ki je še vedno naraven in sproščen, a se razlikuje od okolja, kjer mami govori »drugače«. Otrok se lahko zmede, če mati z njim izmenično govori v dveh različnih jezikih. Jezik, ki ga mati uporablja s svojim otrokom je del njegove identitete. Tečaji zgodnjega učenja angleščine Helen Doron to rešujejo tako, da staršem ni potrebno znati drugega jezika. Otroci povezujejo tuj jezik z učnim centrom in učiteljem, doma pa jim umetno angleško okolje ustvarijo starši s pomočjo zvočnih zapisov, ki so del učnega kompleta in jih starši predvajajo v ozadju, medtem ko se igrajo z otrokom ali počnejo karkoli drugega. Če s tem pričnemo res zgodaj, so rezultati lahko izjemni. Moj nečak Niko me vselej spomni na to, saj pri svoji starosti dveh let razume angleško bolje kot marsikateri moj poslovni partner.

Popoldne v dobri družbi je tako minilo kot bi mignil in šele v večernih urah sem uspela priti nazaj do računalnika. Pred časom sem si obljubila, da se bom resno potrudila, da med vikendi ne bom več delala. A glede na intenzivnost, s katero se je pričelo letošnje leto, mi ne preostane drugega kot da izkoristim vsak prosti trenutek in še kaj postorim za svojo mrežo. Dela je v januarju enostavno preveč, da bi si zdaj lahko privoščila popolnoma prost vikend, pa saj sem si baterija pošteno napolnila med božično novoletnimi prazniki. Trud bo zagotovo poplačan, tudi ta večer, vikend in za vse ostale trenutke, ki naj bi bili prosti, pa jih je kljub drugačni želji potrebno oddelati. Robin Sharma pravi, da v današnjem svetu, polnem motenj, ki nam kradejo pozornost, resnično uspejo samo posamezniki, ki zmorejo obdržati »monomaniakalno usmerjeno pozornost«… rezultati pridejo, ko ne odstopamo od zastavljenih ciljev, včasih brezkompromisno. V to sem prepričana in to se mi vsak dan bolj dokazuje v mojem življenju.