Ekipe se sicer v Ustvarjalnik vključijo za štiri mesece, ko so deležne intenzivnega cikla izobraževanja, mentorstva in poslovne rasti. Podjetniške krožke trenutno že izvajajo na 60 srednjih šolah, svoj program pa so razširili tudi na Hrvaško in Italijo. Za lažjo profesionalizacijo svojega delovanja so se lani udeležili usposabljanja v ameriškem pospeševalniku Unreasonable Institute in pridobili finančni vložek s strani investitorjev za širitev delovanja, kar jim je tudi omogočilo ureditev prostorov na Zemljemerski ulici.

»Denar je vložilo več vlagateljev, ki jih vodi Ron Boehm iz sklada BOMA Invest. Gre za enega najbolj predanih podjetniških mentorjev, kar sem jih spoznal in človeka, ki je samo v lanskem letu finančno podprl prek 80 podjetij. Je izjemno izkušen investitor, ki nam je v pomoč na vsakem koraku v poslu, ne samo pri financiranju. Podprli so nas tudi drugi. Chris Yeh na primer je eden bolj znanih vlagateljev v Silicijevi dolini in ravnokar promovira svojo knjigo The Alliance, ki jo je napisal skupaj z ustanoviteljem Linkedina, Reidom Hoffmanom. Veseli nas, da je k investiciji pristopil tudi Peter Ribarič, vodja Silicijevih vrtičkov.

Današnjega odprtja Ustvarjalnikovih prostorov se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je poudaril, da so mladi tisti, ki se ne bojijo razmišljati drugače in lahko "razpihajo prah, ki se je polegel na ustvarjalnost". "Ne pravim, da je ustvarjalnost samo med mladimi, ampak vi ste tisti, ki se ne bojite razmišljati drugače in zato vam toliko bolj uspeva. In zato ste tudi toliko bolj samozavestna generacija v primerjavi z drugimi," je dejal Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj Ustvarjalnika.

ustvarjalnik.jpg

Ekipa pa se ob novih prostorih loteva tudi novih projektov. Še vedno ključni del ostajajo podjetniški krožki, konec meseca pa načrtujejo startup vikend, ki bo izhodišče za vse nadaljnje aktivnosti do konca šolskega leta. Med drugim pripravljajo tudi novost, ki zaenkrat še ostaja skrivnost, namignemo pa lahko, da bo šlo za nekako "na glavo obrnjen" startup vikend, na katerem bodo mladi in mentorji nekoliko zamenjali vloge.

V Ustvarjalniku so sicer prepričani, da bodo novi prostori v mladih prebujali kreativnost, saj so tako tudi zasnovani. Spominjajo namreč na "startupovsko" pisarno; celoten prostor je odprt, v kotičku se skriva dnevna soba za premor ali druženje, za bolj resne dogodke pa imajo urejeno tudi manjšo pisarno. "Želimo si, da bi čim več mladih prišlo sem in da bi prostore tudi dobro izkoristili," je dejal Goljar, ki v "mladinsko podjetništvo" v prihodnje polaga veliko upov in temelje za nove podjetniške preboje.