Na drugem mestu je Knauf Insulation, zlata gazela 2013, takoj za prvo deseterico so Postojnske mesnine, večkrat nominirane za primorsko-notranjsko gazelo, nekaj mest za njimi so Loške mesnine, letošnji nominiranec za gazelo Gorenjske, pa Interseroh, gazela osrednje Slovenije 2013, Pat pak, lanski nominiranec za primorsko-notranjsko gazelo, DEWESoft, zlata gazela 2012. Trideseterico zaključuje RCM, gazela s koroške, najboljši zaposlovalec Zlate niti 2013 med srednjimi podjetji. Med prvo petdeseterico so še gazele Florjančič tisk, Cablex Plastik, letošnja bronasta gazela, GEN-I, Optacore, Domel Holding in Yaskawa Ristro.

Sicer pa je 500 najhitreje rastočih podjetij v letu 2013 skupno ustvarilo dodano vrednost v višini 769 milijonov evrov, kar je 163-odstotna rast v petih letih. Zaposlovala pa so 20.421 ljudi, medtem ko so v petih letih na novo zaposlila 11.226 ljudi. Njihova skupna prodaja pa je znašala 4,822 milijarde evrov, kar pomeni glede na leto 2008 222-odstotno rast.

Gazele so torej izjemno pomemben del gospodarstva in s svojim družbenoodgovornim delovanjem za zgled. Med drugim na primer tudi trboveljski DEWESoft, ki letošnje leto zaključuje s petino višjim prihodkom kot lani in postaja iz razvojnega podjetja vse bolj proizvodno. »Tako lahko zaposlujemo tudi ljudi z manj znanja, kar je še posebej dobro za okolje, v katerem živimo. Ta trend bomo ohranjali tudi v naslednjih letih. Načrtujemo povsem samostojno nastopanje na trgu s širjenjem palete izdelkov, kar pomeni tudi izdelavo proizvodov z manjšo dodano vrednostjo, večanje števila zaposlenih, s tem pa tudi manjšanje dodane vrednosti na zaposlenega in tudi dobička. Nova serija merilnih instrumentov Krypton je uspešno začela svojo pot in postaja dosegljiva širšemu krogu ljudi. Poslanstvo podjetja, da pomagamo premikati meje tehnologije našim strankam, pa seveda ostaja,« je med drugim poudaril strokovni direktor podjetja dr. Jure Knez.