Meta, mlada ekonomistka, sodelavka,  s katero poskušava našo podjetniško idejo številka ena pripeljati do preboja, je prišla iz snemanja prispevka za Pravo idejo. Tudi ta možnost predstavitve našega izdelka je posledica prebojnih zamisli Zavoda Vive in njegovih ustanoviteljev, kako povezati nevladniške podjetniške iniciative z gospodarstvom. To je bila naj zgodba naše podjetniške poti do sedaj. Vključitev v projekt Reinovator, namreč. Super stvar. Slišim, da ta koncept povzemajo tudi druge organizacije v Sloveniji. Prav vključitev v ta projekt je prinesla naše sodelovanje s Pošto Slovenija. V njenih poslovalnicah je namreč mogoče kupiti nekatere naše tekstilne izdelke. Predvsem Lutke.

Še kratek pogovor s sodelavcem Francijem Zlatarjem, vodjo Programa Migracije, da se dogovoriva kako s pogodbo z Ministrstvom za notranje zadeve. Smo skoraj že obupali nad prijavljanjem projektov na MNZ, saj je njihovo merilo v zadnjih letih za projekte integracije izključno cena, reference organizacije pri delu z migranti nič ne štejejo. Te štejejo šele takrat, ko je cena dveh ponudnikov enaka. In govorimo o delu s posebej ranljivimi prebivalci Slovenije. Tako je to pri nas. Da ne govorim, kako izgleda potem poročanje. Ampak to ni stvar samo MNZja, razen redkih izjem v Sloveniji izvajanje evropskih projektov izgleda kot administrativna vojna države proti izvajalcem projektov. Vam povem, če bi vsaj malo podobno, kot pregledujejo nevladne projekte pregledovali delo na naših avtocestah ali pri gradnji TEŠ, poslovanju mariborske Nadškofiije, potem Slovenija in predvsem Slovenci ne bi bili v takšnem krču in s toliko težavami, kot jih imamo.

Pa verjetno je še marsikaj, kar bi veljalo pogledati pobliže, kako se izvaja. Ampak tega pri nas ne delamo tako. Gre očitno za preveliko sredstev, da bi bili tam malenkostni. To pa ne velja za naše projekte. Tu se lahko okoli dveh evrov porabi delovnik več ljudi. Verjeli ali ne, poročila romajo sem in tja, porabljamo ure za utemeljevanje minimalnih zneskov, npr. dveh evrov ali manj. Si predstavljate, da v tej državi miljoni letijo skozi okna in vrata, medtem, ko je delovnik marsikaterega uradnika, ki skrbi za naše projekte iskanje dlake v jajcu, zato ker te projekte pa nadzorujejo 100%. In z redkimi izjemami gledajo na nas, kot na potencialne goljufe, ki so se prijavili na projekt zgolj zaradi lastnih koristi. Resnica je pa na drugi strani te realnosti. Če bi se vložek kontrole iz teh projektov prenesel na vse, ki tečejo v državi, bi mogoče vse skupaj imelo smisel. Tako ga nima. Dela imamo vsi veliko, naredimo pa malo, ob tem pa proizvedemo kupe papirja, ki bo verjetno služil le pokopu lesne industrije v Sloveniji. Me popade sveta jeza, ko samo pomislim na sistem dela naše države. Bom s to temo danes kar zaključila. Le še tale stavek, ki ga namenjam slovenski državni upravi iz knjige Delaj vitko, kajti tudi za ta sektor velja:

Zapravljanje je vsaka dejavnost človeka, ki črpa vire, ne ustvarja pa vrednosti. – James P. Womak in Daniel T. Jones, Lean Thinking

V slovenski javni upravi je takega zapravljanja ogromno. Velik problem! So pa zato med javnimi uslužbenci tudi izjeme, ki bi si zaslužili državno nagrado za hrabrost, saj na svojih plečih vlečejo voz slovenske neučinkovite uprave. Upam, da bom imela kdaj priliko na pravem mestu izpostaviti tiste, za katere vem. Odgovornih za to pa nikjer! Sem poslušala zadnjič eno pogovorno oddajo na nacionalki. Nihče ni za nič odgovoren, ali se je zgodilo pred njegovo ero, ali takoj po, ali pa takoj po prevzemu, ko še ni mogel storiti ničesar proti. In tako naprej. Kot pravljica za lahko noč o steklenem polžu in jari kači. Le da ta ne uspava, pač pa peha prebivalce v vedno večjo depresijo. Velike upe polagam v sedanjo vlado.

Z Meto sediva in razmišljava, kako naprej s prodajo naših izdelkov. Odločitev, da se je dobro podati v bolj podjetniške vode, je posledica ugotovitve, da se na vire države in EU, ki grejo preko države in so namenjene nevladnim organizacijam ne gre zanašati. Je pa veliko znanja, ki ga imajo ljudje, tudi tisti, ki so ostali brez zaposlitve, neizkoriščanega Naš izdelek, Naredi si Lutka združuje veliko komponent, ki jih skušamo reševati pri svojem delu. Lahko jo izdelajo šivilje ali krojači, ki zaradi dolgoletnega dela za stroji niso več sposobni opravljati delovno intenzivnih zaposlitev. Vse od začetka je bila naša ideja, da dobi projekt Hiša Sadeži družbe, prvi medgeneracijski skupnostni center, ki smo ga umestili v Mursko Soboto tudi podjetniško komponento. Le da takrat še nismo vedeli, kaj to bo. Izhajali smo iz tega, da bomo v Hiši negovali tradicijo, jo prenašali iz starejših na mlajše rodove. Potem pa so bile prve prostovoljke v Hiši prav šivilje takrat propadle Mure, polne ogorčenja nad nastalo situacijo pa tudi polne volje do novih izzivov. Kar hitro so začele za vrtce izvajati delavnice šivanja. Za te delavnice so skrojile telesce za dojenčka, za katerega so potem otroci pod mentorstvom šivilj izdelovali oblačila. Strašno zabavne delavnice so to bile. Tako smo prišli do ideje za naš prvi izdelek. Punčko ali fantka, ki je tako poseben, kot je poseben tisti, ki lutko izdela.

Naši kupci so starši ali stari starši, še najbolj ženske z otoki ali tiste, ki iščejo darilo za otroke sorodnikov in prijateljev. Tiste, ki imajo zadosti grmadenja igrač, ki večinoma prihajajo s Kitajske, kratkega roka trajanja, ki hipno zadovoljijo željo, ki je bila tudi ustvarjena na ta način. Lutka je mnogo več. Najprej je bistveno, da s tem izdelkom ne proizvajamo novih smeti, saj uporabljamo že uporabljene materiale, viške in praktično vsa embalaža je uporabna. Komplet vsebuje ves potrebni material, da si narediš svojo punčko ali fantka. Telo je narejeno iz bombaža, zraven je polnilo, ajdove luščine, različni koščki blaga, iz katerih lahko narediš krilce, hlačke, jopico ali pulover. Krojne pole so priložene. Tudi knjižica, kjer je na slikovni način razloženo, kako se vsega skupaj lotiš, kako izrežeš kroj, obšiješ gumbnico in tudi predlogi, kako narišeš obraz. Prava mala Burda. Naš cilj za naslednjih 5 let je, da bo najmanj vsak peti otrok v Sloveniji imel svojo lutko. Razvijamo tudi že nove like.