Žledolom in presežki lesne mase ob sočasni krizi slovenske lesne industrije predstavljajo številnim mladim oblikovalcem izziv, kako temu brezčasnemu naravnemu materialu vdahniti dodano vrednost. Obenem se nova generacija ustvarjalcev zaveda, da samo premišljeno oblikovanje ni dovolj. Zato se poslužuje alternativnih načinov financiranja proizvodnje ter inovativnih trženjskih ter prodajnih pristopov za zagon lokalnih projektov na globalnih trgih, pravijo v iniciativi Slovenia Crowdfunding, ki organizira dogodek. 

In kdo so avtorji oziroma projekti, ki se bodo predstavili na jutrišnjem dogodku? 

ZenEgg je projekt mladega slovenskega oblikovalca Gašperja Premožeta, ki je odgovor na kompleksne izzive sodobnega casa našel v preprostem konceptu lesenega jajca. ZenEgg deluje kot osebni totem - fizicni opomnik, ki nas potegne iz zacaranega kroga stresa, pomanjkanja casa in pretirane vpetosti v digitalni svet. Stik kože z lesom v uporabniku vzbudi cujecnost in mu pomaga razpršene misli osredotociti na „tukaj in zdaj“, njegova ergonomicna oblika pa sprosti fizicno napetost telesa. Jajce je rocno izdelano iz slovenskega masivnega lesa in zašciteno z naravi prijaznimi olji.

Slovenski industrijski oblikovalec Luka Pirnat je s ‘360 shelf’, inovativno vecnamensko rotacijsko polico, redefiniral naš pogled na kategorijo polic, ki so ob funkcionalni pridobile tudi inovativno estetsko funkcijo. Inovativna polica 360 shelf spreminja perspektivo pri opremljanju naših domov in pisarn, organiziranje knjižnih zbirk in ostalih stvari za na polico ter predvsem posega po prakticnih rešitvah, ki olajšajo in olepšajo življenje. Enostaven in estetsko dovršen vecnamenski dizajn je na voljo v razlicnih barvah in materialih ter z osvežujoco inovativno prilagodljivostjo dopušca naši ustvarjalnosti pri opremljanju prosto pot. Pod vsakim kotom.

Tratar Bikes pa združuje tradicionalne lesarske obrtniške izkušnje, ki se v družini Tratar prenašajo iz roda v rod že štiri generacije, in sodobno inženirsko ter oblikovalsko znanje kreativne mlade ekipe. Njihova vizija je “popolna mestna vožnja”. Z elementarno preprostimi, a tehnicno dovršenimi lesenim kolesi urbanim kolesarjem ponujajo luksuzno izkušnjo udobja in prepoznavnega stila. Kljub svoji usmerjenosti proti mednarodni kolesarski sferi niti za trenutek ne pozabljajo na svoje korenine: uporabljajo zgolj najboljši slovenski les, kolesa pa še vedno nacrtujejo in izdelujejo rocno v svoji ljubljanski delavnici.