Sliši se nenavadno, a pospravljanje me sprošča. Vsak dan, pred ali po službi, doma sproti pospravim, kar se razmeče. Slabo se počutim, če doma nimam čisto in urejeno. Z možem imava razdeljena opravila, jaz čistim v hiši on pa skrbi za urejeno okolico. Danes sem počistila kuhinjo in kopalnico, posesala dnevno sobo in spalnico ter zlikala oprano perilo. Sliši se veliko, a ker pospravljam sproti, mi je vse skupaj vzelo uro in pol časa.

Malo sem pohitela, ker že komaj čakam, da iz podstrehe prinesem novoletne okraske. Vsako leto na začetku decembra postavim smreko in se tako veselim prazničnega časa. Preden pregledam zalogo, si prižgem svečke in dnevno sobo nadišavim z eteričnim oljem cimeta. Naravnost božansko. Pregledam okraske in ugotovim, da rabim samo nove pentlje za smreko, kroglic imam dovolj in lučke delujejo.

Z možem se odpraviva po sobotnih nakupih. Nakupovalni centri so že vsi praznično okrašeni. Tudi po obrazih ljudi je opaziti, da prihaja december. Naprej je na vrsti nakup hrane za naslednji teden. Kupim si vse, česar je doma zmanjkalo. Danes bodo za kosilo ribe.

Na vrsti je nakup okraskov. Izberem čudovit trak za smrekico. Seveda vmes ne spregledam še ostalim milijon lepih okraskov, ki se lesketajo. Že držim nov paket kroglic in kolebam, ali naj jih vzamem. Potem se spomnim, da sem škatlo z okraski že lani komaj zaprla, zato jih vrnem na polico. Že se odpravljam proti blagajni, ko me prešine, saj res, božične zvezde. Brez tega preprosto ni božiča. Odpravim se nazaj in vzamem dve rdeči in eno belo božično zvezdo za domov.

Prispem domov in še vedno duham vonj cimeta. Vonj me tako premami, da si skuham božični čaj in začnem listati po prazničnih revijah s piškoti. Ne pečem ravno veliko, vendar tri vrste peciva imamo med prazniki vedno doma. Nagledam si medenjake, obvezno moram speči tudi kakšne piškote polnjene z marmelado in oblite s čokolado. Za povrh pa še božični kolač s kandiranim sadjem. Ta vedno magično zmanjka v enem dnevu.

Dovolj sanjarjenja, hitro odidem v kuhinjo, kjer pripravim ribe in krompir in jih dam peči v pečico. Vmes, ko se pripravlja pozno kosilo, si pripravim vse za okrasitev. Letos okrašujem hitreje kot ponavadi, saj sem v naslednjem tednu polno zasedena, ker imamo podjetniški teden tudi v soboto, zato imam samo danes čas za to.

Tudi šolo bomo okrasili v naslednjem tednu. Letos sem za to zadolžila učiteljico umetnosti in dijake prvih letnikov. Poleg okrasitve smrekice, bodo dijaki po steklu s temperami risali praznične vzorčke za katere so si že vnaprej pripravili raznolike šablone. Za pravo praznično vzdušje pa bomo s stropov hodnikov obesili še rdeče smrekice. Tudi letos smo sami oblikovali božično-novoletno čestitko, ki jo bomo pošiljali našim šolskim prijateljem. A ta bo prišla na vrsto po zaključku podjetniškega tedna.

Tako, smrekica je postavljena in kosilo je pospravljeno. Danes zvečer sem na obisk povabila prijatelje, zato bom pripravila kuhano vino, prijateljica pa bo prinesla jabolčni zavitek. Čudovit zaključek sobotnega večera.