Idejo direktorja dr. Gregorja Pipana, ki je izhajala iz želje po nadzoru nad plovilom kjerkoli in kadarkoli, tudi iz udobja doma, so razvili v sistem Sentinel, ki spremlja stanje plovila, lastnika pa opozarja na nenadne spremembe temperature, napetosti akumulatorja, vdor vode ali neželenih gostov. »Do ideje za Sentinel je prišlo povsem naravno. V podjetju XLAB že dolga leta obstaja kultura jadranja, vsako leto organiziramo jadranje in imamo tim bilding. Tako smo na letošnjem Sentinel tudi že preizkusili. Lastnikom jaht in jadrnic smo želeli ponuditi več varnosti, predvsem v obdobju mirovanja v marini, pa tudi v glavni sezoni, ko na primer plovilo zapustijo zasidrano daleč stran od marine,« je pojasnila predstavnica za stike z javnostjo Marta Štimec.
 
V preteklem letu so ob Sentinelu razvili še štiri pomembnejše inovacije: aplikacijo za hitro določanje lokacije kličočega Smart Locator, aplikacijo za obveščanje o zlonamerni programski opremi Device Monitor, sistem za oddaljeno predtransfuzijsko testiranje Teletransfusion, portal za spremljanje energetske učinkovitosti SPEU, ter izboljšave in nadgradnje ISL Online.

Sicer pa vse ideje dojemajo kot skupne, ne kot v lasti posameznika, saj prihajajo od skupine in se skozi skupinsko delo dopolnjujejo in nadgrajujejo. »Ko skupaj presodimo, da je ideja zrela za izvedbo, oblikujemo skupino s potrebnimi znanji. Gre za neke vrste interni inkubator idej, pri čemer zaposlene nenehno spodbujamo h kreativnosti,« poudarja dr. Gregor Pipan.
 

Raziskovalni oddelek ves čas nudi podporno okolje inovativnim idejam in startupom, razvoj katerih poteka po stopnjah. Zadnja, zrela stopnja, pomeni, da je nova tehnologija oziroma aplikacija razvita do te mere, da lahko postane samostojno startup podjetje. Zato so se odločili, da tudi Sentinel postane samostojno podjetje.

Dr. Pipan je med drugim nudil tudi mentorstvo in druge oblike pomoči startupu Koofr, ki poenostavlja izmenjavo datotek in sinhronizacijo na vseh platformah (www.koofr.net) ter sodeluje z osrednjim romunskim in hrvaškim telekomunikacijskim podjetjem ter slovenskim Si.mobilom, za katerega so razvili aplikacijo Hangar Mapa, ki vsem naročnikom mobilnega operaterja zagotavlja prostor za shranjevanje.

XLAB, ki trenutno zaposluje nekaj več kot 100 sodelavcev, od tega predvsem programerje in razvijalce s širokim naborom programskih jezikov, katere tudi največkrat iščejo, je v letu 2012 vnovič zajel nov val rasti in leto 2013 končal s 4,79 milijona evrov celotnih prihodkov ter z dobrimi 700 tisoč evrov dobička, kar je 40 odstotkov več kot leta 2012. Izvozijo več kot 80 odstotkov svojih storitev. Letos načrtujejo  okoli dvajsetodstotno rast prihodkov.
»Rast je posledica dolgoletnega fokusa v razvoj. Prijavljamo se in delamo na  EU projektih, s čimer držimo korak s “cutting edge”, torej najnovejšimi tehnologijami, ki jih nato apliciramo na lastnih produktih. Konkurenčna prednost je ravno v tem “cutting edge” znanju, ki ga neprestano pridobivamo skozi delo na EU projektih in skozi nenehno vlaganje v izobraževanje zaposlenih in vodstva,« poudarja dr. Pipan.

Tako kot  druge gazele tudi XLAB vztrajno znižuje zadolženost, saj je bil delež dolgov v financiranju v letu 2012 20-odstoten, v letu 2013 še tri odstotne točke manjši. S tremi skupinami izdelkov ISL Online, XLAB Research in Medic View dosegajo več kot 90 odstotkov izvoza. S trženjem novega produkta Tele transfuzija že vstopajo na nove, za njih do sedaj netradicionalne trge.

In kako se je rodila Red Pitaya v Instrumentation Technologies? Rok Uršič, direktor podjetja, je leta 2012 v podjetju sprožil inciativo 913, ki jo je predstavil vsem zaposlenim. »Naš motiv je bil, da si do septembra, zato tudi ime projekt 913, odgovorimo, ali je Instrumentation Technologies sposoben ponoviti ali doprinesti k razvojnemu preboju, kot pred desetimi leti, ko smo lansirali Libero, s katerim smo danes v svoji tržni niši vodilni na svetu.« Tako se je slabo leto potem rodila Red Pitaya, ki je zagonska sredstva zbirala na Kickstarterju, sedaj pa dela kot samostojno zagonsko podjetje.
 

»Inkubacija je bila zanimiva in dobra izkušnja, ker sta dinamiki trgov Red Pitaye in Instrumentation Technologies povsem različni, je bilo smiselno, da je Red Pitaya postala samostojno podjetje. Še vedno sodelujemo in iščemo sinergije za rast Red Pitaye, po drugi strani na se od njih učimo tudi v Instrumentation Technologies,« opisuje Rok Uršič.