Zjutraj sem dogovorjena za sestanek s šolsko svetovalko, ki bo v času podjetniškega tedna prevzela dejavnosti za dijake 1. letnikov. Dogovoriva se, da bodo imeli dijaki poleg rednega pouka še različne delavnice. Skupaj pregledava možnosti in se odločiva za delavnice: učenje učenja, varna raba interneta – varnost na spletnih kanalih in spoznavanje s pastmi mladostnikov. Predstavim ji, kaj vse sem spoznala na zavodu Ceneta Štuparja na novembrski Dan medgeneracijskega učenja. Prejšnji četrtek so namreč Centri medgeneracijskega učenja po Sloveniji obeležili obletnico delovanja, zato so na Cenetu Štuparju v ta namen organizirali prireditev Sinergija za učenje in tako obeležili tudi eno leto delovanja njihovega centra Cene Štupar – CILJ.

Namen projekta je organizirano in ciljno usmerjeno medgeneracijsko učenje s ciljem zmanjšanja globokega prepada med generacijami in olajšanja prenosa znanja med predstavniki različnih generacij. Ponudba Centra za vseživljenjsko učenje zajema neformalne oblike znanja za različne uporabnike. Preko projekta se vso leto enkrat v mesecu brezplačno izvajajo najrazličnejši dogodki, predavanja in delavnice, katerih ključno vodilo je povezati različne generacije za prenos znanj, modrosti in izkušenj v izvedbi partnerskih organizacij. Naša šola je kot ustanovni partner aktivno pristopila v projekt Centra, kjer trenutno sodeluje 29 partnerskih organizacij iz regije, ki združujejo različne generacije od vrtcev, šol, domov za starejše občane, društev upokojencev, podjetij in drugih nevladnih organizacij in društev pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana. Projekt so kot ambasadorji na nacionalnem oz. lokalnem nivoju podprli tudi predsednik RS Borut Pahor, ljubljanski župan Zoran Janković, svojo podporo pa so izrazili tudi nekdanji predsednik RS Danilo Türk in številni znani Slovenci.

Naša šola kot aktivni član nudi brezplačne delavnice podjetništva za osnovnošolce na Osnovni šoli Oskarja Kovačiča v Ljubljani in Osnovni šoli Antona Martina Slomška na Vrhniki. Trenutno pa smo tudi v dogovorih z Osnovno šolo Mirana Jarca v Ljubljani. Za starejše občane imamo v načrtu predavanje o dednem pravu, ki ga bomo izvedli ob zadostnem številu prijav.

Delavnic se radi udeležujemo tudi z našimi dijaki. Najraje obiskujejo delavnice, ki jih izvaja partner ItehLab na področju 3D tehnologije. Na njih so do sedaj spoznali delovanje 3D tiskalnikov in 3D digitalizacije. S pomočjo te tehnologije lahko posamezniki svoje kreativne ideje in zamisli pretvorijo v animacijo oziroma prototip, zato je ta tehnologija za mladega in nadobudnega podjetnika zelo zanimiva.

Trenutno imamo tudi mi v načrtu organizacijo izvedbe delavnice iz Študijsko raziskovalnega centra za družino s temo: Od zunanje lepote k notranji. Značilnost mladih je, da se radi družijo, pogovarjajo in oblikujejo lastna mnenja. Preko socialnih stikov razvijajo svoj notranji svet in identiteto. Zunanjost je odraz notranjost in lepota izvira iz notranjosti človeka. Če je človek pozitiven, prijazen in pripravljen pomagati sočloveku, je to največji čar in lepota, kar jo lahko premoremo, kar vsi mi dostikrat pozabimo.

Takšne delavnice so odlična ideja, saj dijakom pomagajo lažje osmišljati svet, v katerem živijo. Pri pouku za obravnavo takih tem žal ni predvidenega časa, razredna ura pa je prekratka, da bi se o tem lahko poglobljeno pogovarjali, zato z veseljem pozdravljamo takšne projekte in sodelovanja.

Poleg rednega vsakodnevnega administrativnega in pedagoškega dela me danes še čaka prijeten sestanek. Dijakom želimo na podjetniškem tednu pripraviti presenečenje, tako da jih skozi njihovo kreativno delo ne bodo vodili le naši izkušeni učitelji temveč jim bodo pri mentoriranju pomagali podiplomski študentje podjetništva z Ekonomske fakultete, ki bodo vnesli svežino in novo energijo. Na priporočilo profesorja Vahčiča imam sestanek z enim izmed njih. Ko končam, odidem domov na kosilo in popoldanski družinski klepet.

Malo si odpočijem in že se odpravljam dalje. Ker večino delovnega časa, včasih tudi prostega, zaradi narave mojega dela presedim, sem se odločila, da se pridružim prijateljici na hot yogi. To je joga, ki se izvaja v dodatno ogrevanem prostoru. Danes sem se vadbe udeležila šele drugič. Prav zanimivo je, kako fizičen napor sprosti človeka. Seveda, utrudi mišice, a ker se pri telovadni sprošča hormon sreče, domov odidem nasmejana in prerojena.

A preden se odpravim spat, že čutim posledice joge. Musklfibr bo jutri zagotovo moj spremljevalec.