Stopim v šolo, moj drugi dom. Dom, kjer vzgajamo našo prihodnost. Na hodniku šole pozdravim moje dijake in sodelavce, s katerimi malo pokramljam, in se odpravim v pisarno. Preletim seznam današnjih obveznosti in začnem z delom. Danes in jutri moram opraviti vse sestanke povezane z Roškim podjetniškim tednom.

Podjetniški teden smo na šoli začeli izvajati pred tremi leti v sklopu projekta Comenius – dvostranskega partnerstva z Zvezno dvojezično trgovsko akademijo HAK-TAK Next Level iz Celovca.

Kot šola smo primorani slediti potrebam današnjega časa. Tempo življenja je hiter in od prihajajočih generacij se pričakuje veliko. Da so pripravnejši, hitrejši in učinkovitejši. Stanja, ki vlada na trgu delovne sile, se zavedajo tudi naši dijaki. Povpraševanje po delu še vedno občutno prevlada nad ponudbo, zato ravno srednješolsko izobraževanje prevzema veliko breme, saj postavlja pomembne temelje za prihodnost. Mladi se v tem času razvijejo, izoblikujejo si lastne življenjske cilje, predvsem pa odrastejo.

Naša šola je usmerjena k temu, da dijaku omogoči, da v času šolanja odkrije in razvije svoje talente. Roški podjetniški teden je namenjen spodbujanju podjetništva in kreativnosti, kar daje našim bodočim mladim ekonomistom dodano vrednost. Moto podjetniškega pristopa naše šole je: »Svet se ne bo prilagajal nam, temveč se moramo mi aktivirati, da ustvarimo spodbudno in sodobno učno okolje, v katerem bodo mladi imeli motivacijo za učenje ter veselje za pridobivanje novih veščin.« 

Resnično veliko truda in pomena vlagamo v inovativnost in kreativnost naših dijakov. Celotni aktiv ekonomistov sestankuje že mnogo pred začetkom podjetniškega tedna, tako da je izvedba podjetniškega tedna res dovršena. Dijaki so v času podjetniškega tedna razvrščeni v skupine, ki jih usmerjajo mentorji. Ustvarijo svojo poslovno idejo, poslovne modele in prototip. Na 2. Roškem podjetniškem tednu je zmagala ekipa InUmivalnika, ki je izdelala prototip umivalnika 3 v 1, umivalnika, ki ti namili, zmoči in posuši roke sam. Ideja je bila tako uspešna, da je zasedla tudi 1. mesto na 18. državnem tekmovanju Mladi podjetnik, ki ga gosti Gea College.

Vsako leto naj poslovno idejo Roškega podjetniškega tedna ocenjuje posebej izbrana zunanja komisija, ki jo sestavljajo člani strokovnjaki z ekonomskega področja. Člane letošnje komisije sem predhodno kontaktirala osebno in jih povabila na zaključek našega podjetniškega tedna, česar so se zelo razveselili. Danes pa jim bomo po pošti poslali še vabilo s programom, ki smo ga oblikovali na šoli. Izbor najboljše poslovne ideje Roške bo letos potekal pred 6-člansko strokovno komisijo v zasedbi: dr. Aleš Vahčič z Ekonomske fakultete, Tanja Rihtaršič z Gea Collega, Mladen Dakič, Investment manager na platformi za povezovanje visokotehnoloških podjetnikov in investitorjev COINVEST, mag. Jana Ravbar, višja svetovalka za ekonomsko dejavnost na CPI, Matej Feguš, direktor podjetja Donar in dolgoletni podjetnik Roman Gracer.

Jutrišnji dan bo dolg. Čaka me sestanek celotnega aktiva ekonomistov, kjer se bomo dokončno dogovorili o njihovih nalogah na podjetniškem tednu in o skupinah podjetniškega tedna. Popoldne imam še konferenco učiteljskega zbora in skupne popoldanske govorilne ure za starše.

Odhajam domov, da si pripravim vse potrebno za jutri. Večer bo danes službeno obarvan.