Ne samo finančna, ampak tudi vsebinska podpora

Dvajseterica podjetij, ki je pozitivne sklepe o dodelitvi denarja že prejela, pa je hkrati v okviru vsebinske podpore podjetniškega pospeševalnika Start:up Geek House že začela intenzivni 10-tedenski mentorski izobraževalni program, na katerem bo pridobila vsa temeljna znanja o gradnji zagonskega podjetja po najsodobnejših, vitkih in agilnih metodah. !Program želi rasti in se primerjati s programi najboljših svetovnih pospeševalnikov, kot so: Y Combinator, 500 Startups, Seed Camp, Wayra in drugi, saj mlada podjetja v njem poleg znanja pridobijo tudi mrežo poznanstev ter drugo vsebinsko mehko pomoč, ki zmanjšuje tveganje propada podjetja,“ zatrjuje Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada. Po prvem razdeljenem milijonu evrov pa bo Sklad nov razpis objavil že v začetku leta 2015.

Zanimanje za oba razpisa veliko

Na razpis SK50 in SK200 se je skupaj prijavilo 60 podjetij, predstavitev pred pred-selekcijsko komisijo pa je prestalo 27 podjetij za razpis SK50, za razpis SK200, ki je soroden razpis za podjetja v kasnejši fazi razvoja, pa tri podjetja. Ker bo Slovenski podjetniški sklad v podjetja vstopil z lastniškim deležem, bodo pred lastniškim vstopom v podjetja v izogib kasnejšim težavam opravljeni tudi skrbni pregledi poslovanja, ki bodo tudi osnova za odobritev oziroma zavrnitev prijavljenih podjetij. S katerimi podjetji bodo podpisali pogodbe, bo jasno 11. decembra, trenutno pa še potekajo skrbni pregledi.

Sicer pa je bil glavni namen pred-selekcijskega postopka podjetjem pomagati pri razvoju njihove poslovne ideje in oblikovanje ključnih elementov poslovnega modela, skozi aktivno delo pa izbrati tista podjetja, ki so dejansko najbolj primerna za investicijo iz javnih sredstev.

Podjetja, ki so bila na razpisu SK50 izbrana, so Adora-med (odlični drugi na tekmovanju Imagine cup 2013), Allbatron, BG boatguard, Borza terjatev, CEATM, DOO, eAVIO, Eforma (z aplikacijo Moj mojster se je lani maja uvrstila med finaliste tekmovanja Startup leta in dobila priznanje za najboljši poslovni načrt), Getapro, Internacionalni športi, Lushna, NERVteh, Nizkocenovci, NP3, Pricejet, Prospeh, Safe Cover, Satran plus, Smartpa in Solair.

Razpisi za mlada podjetja tudi v letu 2015

V začetku leta 2015 bo Slovenski podjetniški sklad objavili naslednje razpise za mlada podjetja in sicer:

  • P2 - spodbude za zagon inovativnih podjetij v višini 54.000 evrov na podjetje oziroma na razpolago jue 2,96 milijona evrov v dveh obdobjih P2A in P2B.

  • SK75- semenski kapital v obliki konvertibilnega posojila v višini 75.000 evrov na podjetje, na razpolago je 1 milijon evrov

  • SK200- semenski kapital v obliki direktnega kapitalskega vložka v višini 200.000 evrov na podjetje, skupaj je na voljo 1,4 milijona evrov.

„Razpisne pogoje bomo nekoliko nadgradili in v celoti prilagodili potrebam mladim podjetjem,“ pojasnjuje Maja Tomanič Vidovič, saj sta bila razpisa SK50 in SK200 v letu 2014 izvedena pilotno in smo z njima želeli raziskati potrebe trga ter pridobiti »feedback« o tem, kaj trg pravzaprav potrebuje. Po fazi temeljite evalvacije, ki že poteka, bomo pripravili dopolnitve razpisov, ki ju želimo še bolj približati podjetjem v začetnih fazah razvoja.“

Slovenski podjetniški sklad je doslej v okviru razpisa P2-posebne spodbude za zagon, ki so namenjene zgolj mladim podjetjem v čisti zagonski fazi (podjetja mlajša od 12 mesecev) vse od leta 2006 podprl že 436 start upov.