Slovenski podjetniški sklad je v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Iniciativo Start:up Slovenija junija letos objavil razpis SK50 za podporo inovativnih start-up podjetij v razvojni fazi potrjevanja svoje ideje na trgu (”product-market fit”). Danes pa je objavil seznam 20 podjetij, prejemnikov pozitivnega sklepa za pridobitev 50.000 evrov konvertibilnega posojila, sicer uveljavljenega načina podpore start-upov v zgodnjih fazah razvoja, ko je realno vrednotenje podjetja težko zagotoviti.

Med podjetja, ki so že prejela sklepe o odločitvi sklada in s katerimi bo SPS pogodbe o konvertibilnem posojilu po njihovi uskladitvi predvidoma sklenil do konca novembra, so se uvrstili:

 1. ADORA-MED d.o.o.: podjetje razvija in trži rešitev, ki kirurgom med operacijo omogoča brezdotično prezentacijo pacientovih podatkov, brez da zdravnik zapusti sterilno okolje operacijske sobe.

 2. Allbatron d.o.o.: podjetje razvija informacijski študentski sistem LYRA in digitalno študentsko denarnico, namenjena plačevanju vseh študijskih obveznosti.

 3. BG BOATGUARD d.o.o.: podjetje razvija energetsko izjemno varčno napravo za nadzor plovil na daljavo, ki lastnikom plovil omogoča udobje in nadzor nad stanjem njihovega plovila prek mobilne naprave in aplikacije v času, ko niso prisotni na plovilu.

 4. Borza terjatev d.o.o.: podjetje razvija specializirano spletno platformo za trgovanje z B2B terjatvami.

 5. CEATM d.o.o.: podjetje razvija in v prvi fazi za potrebe kitajskega trga trži sistem za enostavno organizacijo vrhunskih potovalnih dogodivščin.

 6. DOO d.o.o.: podjetje znanega slovenskega start-up podjetnika Matevža Petka, ki razvija aplikacijo za mobilni avtoštop.

 7. eAVIO d.o.o.: podjetje razvija »eAVIO desk« aplikacijo za letalsko industrijo, ki omogoča varno izvajanje procesov brez papirnatih dokumentov.

 8. EFORMA d.o.o.: podjetje razvija spletno platformo Moj mojster za organizacijo gradbenih projektov in predstavljanje ter verodostojno preverjanje ponudnikov gradbenih del.

 9. GETAPRO d.o.o.: podjetje razvija aplikacijo za naročanje in organizacijo v fitnes industriji, ki jo bodo za začetek ponudili fitnes inštruktorjem in trenerjem.

 10. Internacionalni šport d.o.o.: podjetje razvija športno socialno omrežje z največjo bazo svetovnih ponudnikov športa in rekreacije. Ponudnikom športa in rekreacije pomaga do novih strank ter avtomatizira do 40 % ročnih administrativnih opravil.

 11. Lushna d.o.o.: podjetje se ukvarja z razvojem ekoturističnih destinacij ter zagotavlja celovito podporo ponudnikom glamuroznih, sonaravnih turističnih destinacij z visoko dodano vrednostjo.

 12. NERVteh d.o.o.: podjetje razvija simulatorje različnih tipov vozil za trening varne vožnje in preizkušanje avtomobilov oz. avtomobilske opreme v različnih razmerah vožnje.

 13. NIZKOCENOVCI d.o.o.: podjetje razvija iskalnik za ugodne letalske lete, ki omogoča bolj fleksibilno in uporabniku prijazno iskanje letov nizkocenovnih ponudnikov.

 14. NP3 d.o.o.: podjetje se ukvarja z razvojem nove generacije polimerov, ki bi jih uporabili v klasičnem brizganju in pri 3D tiskanju.

 15. Pricejet d.o.o.: podjetje razvija aplikacijo za nastavljanje dinaminičnih cen in oglaševanja, prilagojenega stanju ponudbe in povprašavanja po določenih storitvah.

 16. Prospeh d.o.o.: podjetje razvija mobilno aplikacijo, prek katere kupci dostopajo do informacij o izvoru prehrambnih (mesnih in mlečnih) izdelkov.

 17. Safe Cover d.o.o.: podjetje razvija in trži higieničen plastičen nastavek, ki ga uporabnik namesti na odprto pločevinko.

 18. SETRAN PLUS d.o.o.: podjetje je razvilo pasivno notranjo klimatsko napravo airtower, ki zniža stroške porabe električne energije za 95 % in porabi le 2 vata električne energije za delovanje.

 19. SMARTPA d.o.o.: podjetje razvija in trži aplikacijo, t.i. »google za poslovne kontakte« za hitro in učinkovito iskanje potencialnih strank in poslovnih partnerjev.

 20. SOLAIR d.o.o.: podjetje razvija sončni zračni kolektor z vgrajenim fotovoltaičnim modulom, ki deluje v sončnem vremenu, namenjen pa je ogrevanju, prezračevanju ali sušenju vlažnih bivalnih in delovnih prostorov.

Podjetja so že danes, v okviru vsebinske podpore podjetniškega pospeševalnika Start:up Geek House, začela s trimesečnim intenzivnim mentorsko izobraževalnim programom (”bootcamp”), kjer bodo pridobila vsa temeljna znanja o gradnji start-up podjetja po najsodobnejših »vitkih in agilnih« metodologijah. Program je primerljiv s programom najboljših svetovnih pospeševalnikov, saj mlada podjetja v njem poleg znanja pridobijo tudi mrežo poznanstev in drugo vsebinsko mehko pomoč, ki zmanjšuje tveganje propada podjetja.

Pred-selekcijski postopek

Da bi zajeli najširšo ciljno populacijo podjetnikov, študentov, raziskovalcev in profesorjev, je Iniciativa Start:up Slovenija izvedla osem ”roadshow” dogodkov po vseh večjih slovenskih mestih in unierzitetnih središčih, ki se jih je udeležilo več kot 350 udeležencev. Po udeležbi na roadshow dogodkih so podjetja oddala vlogo za vključitev v pred-selekcijski postopek, ki je poleg pravilno oddane vloge obsegal še osebno osebno predstavitev ideje in ekipe pred-selekcijski komisiji, udeležbo na delovnem vikendu (za razpis SK50) ter nastop na demo dnevu.

Glavni namen pred-selekcijskega postopka je bil podjetjem pomagati pri razvoju njihove poslovne ideje in oblikovanju ključnih elementov poslovnega modela ter skozi aktivno delo izbrati tista podjetja, ki so dejansko najbolj primerna za investicijo javnih sredstev. Poleg prehoda iz subvencije na povratna sredstva (kredit, lastniški vstop) gre s tem še za eno pomembno nadgraditev investiranja javnih sredstev, saj izbor ne poteka zgolj preko administrativnega postopka, vendar se dejansko aktivno spremlja napredovanje in kakovost podjetniških ekip. Dodatno pa je pospešena še akumulacija zasebnega kapitala.

Velik interes za oba razpisa

Za oba razpisa skupaj so prejeli več kot 60 prijav v predselekcijski postopek. Prvo ocenjevalno sito – predstavitev predselekcijski komisij – je uspešno prestalo 37 ekip, od tega 27 za razpis SK50 in 10 za razpis SK200 (gre za soroden razpis v kasnejši fazi razvoja podjetja). Za vse člane ekipe, ki so se udeležile delovnega vikenda ali usposabljanja za pridobitev investicije, je bilo intenzivno delo z mentorji pri razvoju poslovne ideje, spoznavanju pravil lastniškega financiranja in napotkov za učinkovito iskanje vlagatelja ter piljenju prezentacij za demo dan, zelo poučna in dragocena izkušnja. Poleg tega so s sodelovanjem v pred-selekcijski fazi podjetja lahko pridobila do 40 točk pri končni prijavi na razpis SK50.

Po konceptu t.i. dvojčkov (financiranje in vsebinska podpora) bodo vsi prejemniki sredstev deležni intenzivnega izobraževalno mentorskega programa, ki bo dodatno pospešil njihovo rast in razvoj. Start:up Geek House je globalno konkurenčnen program, prek katerega dobijo mlada podjetja najsodobnejša podjetniška znanja, mrežo poznanstev, aktivno delo na razvoju podjetja. Z dostopom do mehke, vsebinske pomoči, ki vključuje tudi dostop do najbolj izkušenih startup mentorjev in dodatnih zasebnih investitorjev, promocijo ter celotno infrastrukturno in administrativno podporo, se tudi zmanjšuje tveganje za propad.

Program, ki bo potekal 10 tednov, bodo izvajali najboljši domači in tuji izvajalci, kot so CEED Slovenia, Hekovnik, 30Lean in drugi. Osredotočen je na sodobne metodologije gradnje podjetij po t.i. vitkih in agilnih metodologijah, ki podjetja vodi do čim hitrejše potrditve vrednosti inovativne ideje na trgu. V sklopu t.i. bootcampa se bodo podjetja udeležila desetih vsebinskih modulov.

 • Modul 1: Vitko in agilno podjetje

 • Modul 2: Ven iz stavbe filozofija

 • Modul 3: Produkt in uporabniška izkušnja

 • Modul 4: Marketing

 • Modul 5: Organizacija podjetja

 • Modul 6: Metrike poslovanja

 • Modul 7: Poslovni model

 • Modul 8: Vstop na tuje trge

 • Modul 9: Podjetniške finance

 • Modul 10: Financiranje podjema

Načrti za prihodnost

Predvidoma takoj v začetku naslednjega leta bodo po konceptu dvojčkov, se pravi v kombinaciji vsebinske in finančne podpore, ponovno objavljeni razpisi P2, SK75 in SK200, z nekaj nadgraditvami in spremembami, ki bodo objavljene kmalu. „Z nadgraditvami bo zagotovljena še bolj sistematična in celostna podpora startup podjetjem, slovenski poslovni ekosistem pa bo postal še bolj konkurenčen in primerljiv z bolj razvitimi trgi,“ poudarjajo na Slovenskem podjetniškem skladu.