Občina Šentjernej ima skupaj 350 gospodarskih subjektov, tako s.p.-jev kot d.o.o.-jev, njihove dejavnosti pa so zelo različne. Velika večina se ukvarja z dejavnostmi, ki so obstajale v bivši Iskri (tudi Luzar je delal v njej), torej predvsem elektronika, inženiring, razvoj, orodjarstvo, plastika, obdelava kovin, izdelava namenske opreme, vojaška industrija. »Lesna industrija je tudi pomembna, saj imamo tudi podjetje Podgorje, ki je eno najboljših podjetij s sicer 60-letno zgodovino. Sicer pa je večina manjših podjetij, zato je moja vizija, da ta podjetja motiviram za rast, za medsebojno sodelovanje, za mednarodno nastopanje, za pridobitev evropskih sredstev, za investicije v novo industrijsko cono. Izzivov in idej je veliko. Kot župan občine imam veliko idej glede gospodarstva. Te ideje bom širil okoli sebe, da se cilji uresničijo. To ne bo šlo čez noč, pač korak za korakom. Če bo gospodarstvo zdravo in uspešno, bo tudi naša občina.«

Na katerih področjih boste kot župan najprej vplivali, da bo gospodarstvo lažje delalo?

V naslednjem letu imamo v načrtu razširitev industrijske cone, v prvi vrsti privabiti domače investitorje in seveda tuje. Občina bo pomagala pri pripravi dokumentacije, na minimum bomo znižali komunalne prispevke, tako da bo šla občina res nasproti podjetnim ljudem.

Kako komentirate mnenje Štefana Pavlinjeka, prokurista ROTO Pavlinjek, ki pravi, da naj bi bile občine financirane samo iz davka od dobička podjetij, ker bi tako spodbujale njihovo rast?

To je super ideja in jo v celoti podpiram, tako bi bil interes celotne občine, da ima dobro gospodarstvo in seveda delovna mesta.

Nedavno ste za šentjernejska podjetja pripravili srečanje, za katero menite, da bi bilo prav, da postane tradicionalno. Kaj naj bo cilj teh srečanj in kako so se na povabilo odzvali drugi podjetniki?

Organizatorja dogodka Martin 11.11. ob 11:11 sta bila naše podjetje L-tek in Kartuzija Pleterje, občina je bila povabljenka. Namen dogodka je, da se neformalno ob kozarcu vina srečajo tisti, ki za kraj lahko največ naredijo, da se rodijo nove ideje, seveda v cilju sodelovanja. Skupaj moramo priti do vizije, kaj bo v Šentjerneju čez pet, deset ali 20 let. Dogodek je bil pozitivno sprejet, postal bo tradicionalen in smo že določili organizatorje za naslednje leto. Žal niso bili povabljeni vsi podjetniki, ker ni bilo možnosti, in smo zato izbrali podjetja po kriteriju števila zaposlenih. Dogodek  ni bil namenjen le gospodarstvu, zato so bili nanj povabljeni sosednji župani ter seveda tisti, na katere računamo.

Je pa res, da se župan in njegov urad pri sprejemanju ukrepov, ki naj bi bile v korist podjetjem, lahko tudi ujameta v lastno zanko, vi pa ste lahko tudi v navzkrižju interesov.

Seveda, to se lahko kaj hitro zgodi, ampak kot podjetniku mi je zelo jasno, da lahko investiramo le toliko, kolikor je sredstev, projekti pa morajo biti zasnovani tako, da so finančno vzdržni tako za občino kot za investitorje. Ker sem podjetnik in mi je to jasno že od začetka, bom enako razmišljal in deloval tudi kot župan.

Kako boste zagotovili polno zasedenost industrijske cone?

Ideja je, da bomo vsi investitorji nastopali skupaj. Skupaj bomo izbrali projektanta in nato izvajalca. Ker bo skupna investicija dokaj velika, bi lahko dosegli boljše cenovne pogoje. Pomembno je, da vsak investitor kupi poslovne prostore po ugodni ceni na kvadratni meter. Če se bomo projekta lotili skupaj, bo končna cena zagotovo ugodnejša in industrijska cona bo zaživela.