Naslednji sestanek pa je precej drugačen. M. je prijatelj že vrsto let, čeprav sva se spoznala poslovno. Pred desetimi leti sva se prvič spoznala, ko je prvič prišel k nam ponujat njihove aluminijske izdelke. Sodelovanje se je razvilo v prijateljstvo, zato je obisk veliko bolj sproščen. Prinese mi nekaj vzorcev, kot sva se včeraj dogovorila po telefonu in pokaže nekaj čisto novih stvari. Prinese mi tudi stol, za katerega mi ponuja, da bi ga izdelovali pod našo poslovno znamko. Stol je oblikoval priznani angleški oblikovalec Roger Webb, vendar presenečen ugotovim, da vsega ne bodo naredili, kot je bilo obljubljeno v predstavitvi. Vseeno me zanimajo cene in kdaj bo vse pripravljeno. Povem mu tudi vse komentarje in strinjava se, da nekatere stvari pač manjkajo, da bi bil izdelek popoln.

Imam še nekaj časa, zato v pisarni spijeva kavo in pospremim ga do njegovega avta. Tako izvem še kaj bolj zanimivega. Kaj se dogaja po svetu, kateri trgi rastejo, kje je še vedno kriza. Ker dela na trgih EU in ZDA, ima zelo dobre informacije. Priložnosti je veliko, potrebno se je potruditi in jih poiskati.

Imam še uro do dogodka v Cankarjevem domu. Slovenski forum inovacij se je začel že dan prej, danes pa so me povabili na pogovor z njihovimi obiskovalci. Tema je uspeh na tujih trgih. Ker se mi mudi, prosim sodelavko za nekaj prosojnic. Vedno imam rad, da je podlaga odvisna od teme. Sovražim tiste podlage, ki jih tudi sam kdaj gledam na kakšnih predstavitvah. Manj je več, tukaj zanesljivo velja.

Parking v okolici Cankarjevega doma me ne skrbi. Za smarta je vedno mesto nekje za kakšnim smetnjakom. Pridem nekaj minut prej. Vse je že pripravljeno. Presenečen spoznam voditeljico, ki bo skrbela, da pogovor ne bo zašel in skupaj se nasmejiva, saj sva se dva dni nazaj ravno dogovarjala za kavo. V začetku prazna dvorana se hitro napolni, precej je mladih, kar me veseli. Uvod je odličen. Sogovornica pove nekaj podatkov o nas. Kar malo sem presenečen, saj nekaterih stvari nisem vedel o lastnem podjetju. Ne pregledujem lestvic, kje je kdo in koliko prometa, dobička ustvari, zato je bil podatek, da smo povsod top 10, veliko presenečenje. Priznam, da še vedno pomislim, kako gre potem drugim, če jim gre slabše od nas.

Dejstvo je, da zadnja leta nikoli nisem vedel, če bomo na koncu dovolj uspešni, da bomo še naprej tako veliko vlagali v razvoj izdelkov ter izobraževanje. Od tega je na koncu odvisen naš obstoj. Govoriva tudi o strahu pred neuspehom, kreativnosti, odločnosti, natančnosti in predvsem o iskrenosti. Verjamem, da le z iskrenimi produkti ali storitvami prideš do željenega uspeha. Ta pot je počasna, ampak po 12 letih se uspehi že kažejo. Najbolj važno je, da se zaposleni v podjetju tudi dobro počutijo. Nekaj zelo zanimivih vprašanj iz publike, kratka debata in pogovor končamo. Naslednji govornik je že pred vrati.

Pogledam si forum inovacij in najdem dva zanimiva produkta. Teorija me vedno zanima v kombinaciji z uporabnostjo, tudi če bo izdelek uporaben šele nekoč daleč v prihodnosti. Pogovarjam se z obema podjetnima inovatorjema in povem nekaj zamisli, kjer bi lahko uporabili njihovo znanje. Vedno rad sodelujem s strokovnjaki z različnih področij. Še hidrofobni premaz lesa, ki ga že poznam, me spomni na nedokončane zadeve. Skočim do kavarne, odprem računalnik in hitro pošljem nekaj nujnih odgovorov.

Mimo pride prijatelj z bowlinga. Že več kot tri leta nisem več športno aktiven. Vse od nesreče. Letos nisem niti več član Zveze. Enostavno ni dovolj velike želje in čas porabljam za druge stvari. Razlaga mi, kako je ostal brez dobro plačane službe, tudi žena je že nekaj časa brezposelna. Še dobro, da je v preteklosti nekaj privarčeval. Pomislim, kako je šele tistim, ki te možnosti niso imeli.

Nazaj v pisarno. Papirji in pogodbe, ki jih je potrebno pregledati in podpisati. Včasih je preveč birokracije. In ob vsem tem porabimo toliko papirja, da potem ležijo nekje v fasciklu, brez da bi jih kdo sploh še kdaj pogledal.

Tema v tem času pride prehitro. Že nekaj časa poslušamo samo o poplavah. Zanima me, kolikšna bo škoda in koliko denarja bi bilo potrebno, da bi to preprečili. Sicer pa se vse skupaj ponavlja iz leta v leti: še več škode, še več žalostnih in razočaranih ljudi.

Mislim na to, kako zgodaj moram jutri vstati. Že zdaj vem, da bom premalo spal.