Pregledujem pogodbe. Ne maram pravne logike, da je vse dovoljeno, kar ni izrecno prepovedano. Členi v pogodbi so jasni. Če gredo stvari narobe, bo sranje. Logično, razumljivo, zato ne razumem nenehnega zapletanja, dodatnih zahtev in prekomernih zavarovanj. Bojimo se že lastne sence, zaupanja ni in nekateri v tej kalni vodi zelo dobro ribarijo. Veliko ljudi je odvisnih od odločitev v naslednjih dneh, morda je od tega odvisna tudi prihodnost firme. Razmišljanje o tem me obremenjuje. Zato skušam ne misliti o tem. Stvari sem naredil korektno in sedaj končna odločitev ni več odvisna od mene.

Nujno moram do sosedov, naših najemnikov. Odlično hi-tech podjetje ki ga v Sloveniji skoraj nihče ne pozna in vendar so med vodilnimi na svetu, ki proizvajajo naprave za merjenje deleža ogljika v zraku. Skoraj polovica zaposlenih dela doktorat ali pa ga že ima. Izjemno! Pogovarjamo se o montaži protivlomnih žaluzij, saj so nepridipravi v preteklih dveh mesecih vlomili tako v naše kot njihove prostore, vmes pa so se ustavili še pri sosedih. Hitro se vse dogovorimo. Poznamo se že vrsto let in korektnost je vedno na prvem mestu.

Na poti nazaj v pisarno se ustavim še pri oblikovalcih, ki so „zakrivili“ Beatnika. Veliko stvari še pripravljamo skupaj. Izboljšave in nadgradnja so stalnica pri razvoju izdelka. Le redko je že prvi prototip zadetek v polno. No, Beatnik je bil nekaj posebnega že kot prototip, zato je odločitev za vse naslednje projekte toliko lažja. Dogovorimo se za sestanek in določimo vse odprte zadeve.

Matteo, prijatelj iz Italije, ki je prišel že včeraj, je danes edina „obveznost“ na mojem urniku. Obljubil sem mu, da bova danes pregledala vse zamisli, priložnosti in pripraviva najboljši načrt za naslednje leto. Ima odlične zamisli in resnično verjame v naše izdelke. Navdušen je nad projekti, ki jih pripravljamo in veseli se dela. Med pogovorom ga vprašam, kako je s podjetjem, kjer sva se spoznala. Lansko leto so nam kljub odličnem odnosu ostali dolžni precej denarja. Poskušali smo z različnimi dogovori, vendar neuspešno. Podjetje je izgubilo veliko trgov in odpustili so kar dve tretjini delavcev. Opuščajo proizvodnjo in se posvečajo trgovini.

Konec te zgodbe že poznam, zato se hitro sporazumeva, da nekatere odločitve, ki so jih sprejeli, niso bile dobre. Morda pa še obstaja možnost, da nam poplačajo terjatve. Dobim obljubo in zagotovilo, da bo poklical sodelavce in videl, kaj lahko stori. Ni mi vseeno, vendar sem na ta denar že pozabil. Če mu uspe, sem mu obljubil, da vse namenimo za promocijo na italijanskem trgu. Tako ali tako se pripravljamo na sejem v Milanu in do takrat je le še šest mesecev. Imamo še veliko dela, da bomo naredili vse potrebno za uspešno predstavitev. Največji sejmi so za nas postali najbolj pomembna promocija, zato sta zadnja dva sejma pokazala še veliko stvari, ki jih moramo izboljšati.

Kosilo dveh prijateljev, ki se nista videla predolgo časa. Tema na koncu je vedno tenis. Po počkodbi in operaciji Nadala sta Federer in Djoković edina favorita. Ugibava o Murrayu, ki pa ni v super formi, kot sta Nole in Rafa.

Presenečen sem, ko me ob odhodu vpraša o cenah nepremičnin na obali. Presenečenje je toliko večje, ko mi pove, da razmišlja o selitvi z družino v Slovenijo. Prelepo deželo imate, mi pove. Pozanimal se je tudi o davčnih obveznostih, ki so v Italiji precej višje kot pri nas. Hitro preletiva možnosti in Piran je verjetno najboljša izbira. Tudi za partijo tenisa se dogovoriva, ampak pred tem je tu še zima. Komaj čakam sneg.

Nazaj v pisarno. Dan v proizvodnji je končan. Vse je narejeno in to me veseli. Vsa naročila do konca leta bomo brez težav izpolnili. Poleg tega pa pripravljamo nekaj dopolnitev v kolekciji stolov, zato je kar nekaj novih izdelkov, ki jih moram pregledati.

Preseneti me še pozen popoldanski klic v pisarno. Ponovno je to nekdo, ki nas je opazil na zadnjem sejmu. Hitro pove, da naslednji teden prihaja v Slovenijo k nam na obisk. Termin je takoj določen, preverim še koledar in upam, da nisem česa pozabil.

Za konec delovnega dne pa še obveznosti. Delavnico GROW, Kompetenčnega centra za design management, sem predolgo zanemarjal, zato se je nabralo kar nekaj nalog. Pregledam, kaj vse je potrebno narediti. Še vedno se vsak dan rad učim in design management je področje, ki me zelo zanima. Zunaj je že tema, ko kot zadnji v firmi vklopim alarm in se odpravim domov.