Obeta se še en niz hektičnih dni, napolnjen s konferenčnimi klici in bolj malo srečanji v živo, pakiranjem in primopredajami. Kljub temu, da mi komunikacija na daljavo in delo z dislociranimi ekipami načeloma ne dela težav, ga ni čez dobršno mero časa preživetega skupaj v živo in to bom v prihajajočem tednu močno pogrešala.

Čeprav pravzaprav z veseljem uporabljam tehnološko podporo za simultano skupinsko delo iz ločenih okolij, kot je skupno urejanje vsebin ali beleženje dokončanih nalog v realnem času, in uživam v tem, da so konferenčni klici postali legitimni način sestankovanja, cenim vrednost neposredne nenačrtovane interakcije. Obstaja seveda razlika med zaželjenimi nenačrtovanimi interakcijami in motečimi nenačrtovanimi interakcijami.

Kot marsikomu iz moje generacije mi mnogo bolj ustreza v naprej planiran telefonski sestanek, pa naj bo ta usklajevalni 5 ali 10 minuten, ali daljši delovni. Po časih, ko so telefonski klici za malenkostne operativne podrobnosti rezali delovne dneve, imam bolj malo nostalgije, čeprav pri nas v nekaterih delovnih okoljih tak način komunikacije še vedno prednjači na enak način kot več kot polno uro trajajoči interni sestanki. Včasih je ljudem težko razumeti, da hodiš po cesti in držiš telefonsko slušalko, pa se vendar ne moreš ustaviti in pokramljati z njimi, ker si slučajno soudeležen na mednarodnem klicu, ki lahko v vsakem trenutku zahteva tvoj doprinos. Drugič spet so presenečeni, ko te z nenepovedanim klicem zbudijo sredi noči, ker nisi v isti časovni coni.

Danes se dela in deluje globalno, zato so tudi pravila igre drugačna. Malo mi je žal, da še tista snidenja, ki so bila planirana, prihajajo navzkriž z drugimi obveznostmi in jih bo treba odložiti za kar nekaj časa in ponovno se zavem, da mi zopet umanjkajo trije fokusirani dnevi. Verjetno bom do večera poskusila zaključiti še niz odprtih pogovorov, ker bo teden skrajšalo čezocenasko potovanje. Ob pripravah na pot, dokončujem v sredo začeto dogovarjanje za srečanja s podjetniki v tujini. Marcela in Iberê nam neizmerno pomagata s poznavalskimi nasveti glede malih logističnih izzivov velikih družinskih podvigov, zato smo danes z njima dogovorjeni za popoldanski klepet, katerega vsebina verjetno ne bo končala ne v tem podjetniškem dnevniku ne v kaki razkrinkani depeši.

Jutri poženemo podjetniški teden spet od začetka.