Najbolj primerne kandidate med brezposelnimi v zavodovi evidenci so v tokratnem Zaposlitvenem izzivu iskali sodelavci zavodove Območne službe Kranj v sodelovanju z Območno službo Ljubljana. „Tako bomo jutri izbrali kandidata, ki je najbolje rešil problemsko nalogo in je pokazal največ znanja objektno orientirnega jezika pri izdelavi prototipa nadzornega sistema,“ je pojasnil Marko Lotrič, direktor podjetja Lotrič Meroslovje.

Zaposlitveni izziv je na pobudo najboljših zaposlovalcev, ki jih prepoznava Zlata nit, Združenja Manager in Zavoda RS za zaposlovanje nastal spomladi 2011, ko so ga prvič izvedli v Si.mobilu, sicer trikrat prepoznanem za najboljšega zaposlovalca Zlate niti med velikimi podjetji, nazadnje v Zlati niti 2013. Za najboljšega zaposlovalca je bilo prepoznano tudi podjetje Lotrič Meroslovje in sicer v Zlati niti 2012, ko je bilo med najboljšimi zaposlovalci največ hitro rastočih podjetij, saj so na odru stali direktorji podjetij Lotrič meroslovje, RIKO in Krka.

Zaposlitveni izziv poteka s tekmovanjem izbranih kandidatov, ki so brezposelni, ali drugih iskalcev zaposlitve, ki so prijavljeni pri Zavodu RS za zaposlovanje, z ustrezno izobrazbo in delovnimi izkušnjami glede na prosto delovno mesto, ki ga objavi sodelujoče podjetje, kandidati pa se med seboj pomerijo v reševanju problemske naloge. Nazadnje so julija letos Zaposlitveni izziv izpeljali v Halcomu, aprila pa v idrijskem Kolektorju. Tako so v vseh dosedanjih Zaposlitvenih izzivih zaposlitev zagotovili že 26 brezposelnim, pretežno mladim, pa tudi nekaj invalidom.

Zaposlitveni izziv je leta 2012 prejel tudi priznanje Zavoda Ypsilon za najboljši projekt sodelovanja in bil nagrajen z nazivom SodelovanYe leta. V projektu je zavod Ypsilon za ključno prepoznal sodelovanje partnerjev – Zavoda RS za zaposlovanje, Združenja Manager in Dnevnika -, ki mladim dajejo upanje pri iskanju zaposlitve in jim dajo vedeti, da lahko do zaposlitve še vedno pridejo na podlagi svojega znanja, veščin in kompetenc. S sodelovanjem v Zaposlitvenem izzivu pridobijo vsi deležniki. Delodajalci, ker pridejo do visoko motiviranih in talentiranih kadrov, brezposelni oziroma iskalci zaposlitve, ki želijo delati, se dokazati s svojim znanjem in sposobnostmi, in družba v celoti, saj projekt zmanjšuje brezposelnost in povečuje zaposljivost vseh kandidatov izziva.

Na sliki so Marko Lotrič, direktor podjetja Lotrič Meroslovje, Suzana Rankov, odgovorna urednica Dnevnika, Janko Veber, predsednik državnega zbora, Jasna Mihelj Coustaury, svetovalka direktorja v podjetju Aviat, Andrej Božič, generalni direktor Steklarne Hrastnik, Janez Škrabec, direktor podjetja Riko. Za najboljše zaposlovalce Zlate niti 2012 so bili prepoznani Lotrič Meroslovje, Krka in RIKO.