Brezplačne delavnice Rails Girls so namenjene puncam vseh starosti, ki želijo v dobri družbi na zabaven način vstopiti v svet programiranja in ustvariti svojo prvo spletno aplikacijo. Za sodelovanje potrebujejo le prenosnik, radovednost in ščepec domišljije.

Se sprašuješ, kaj so spletne aplikacije, kaj so Railsi in kako so povezani s puncami? Je programiranje sploh zate? Brez skrbi, delavnice so namenjene tudi popolnim začetnicam, ki še nimate nobenih izkušenj s takšnim ali drugačnim programiranjem, zagotavljajo organizatorji dogodka.

Prijave so odprte do 17. novembra na spletni strani http://railsgirls.com/celje. 

Hkrati se bo v prvi dan delavnic ob 14.30 uri pričel tudi posvet na temo ekonomske neodvisnosti žensk, zlasti ženskega podjetništva na področju informacijskih tehnologij. Posvet z naslovom Ženske in (IT) podjetništvo: shranimo stereotipe na disketo! pripravlja skupnost Rails Girls v sodelovanju z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Namen posveta je spregovoriti o pomenu ekonomske neodvisnosti žensk, o stereotipih, ki vplivajo na izbiro poklicne poti, o načinih za njihovo premagovanje ter o možnih ukrepih za usmerjanje deklet ter mladih žensk v podjetništvo na področju informacijskih tehnologij.  

Cilj posveta je podrobneje osvetliti zlasti naslednje vidike omenjene problematike:

- Kakšne so prednosti in katere slabosti podjetniške kariere? Katere so posebnosti podjetništva na področju informacijskih tehnologij? Kakšni so recepti uspešnih IT podjetnic za njihov uspeh? Kako so se spopadale z ovirami? So imele vzornice?

- Kaj bi spodbudilo dekleta in mlade ženske, da bi se pogosteje odločale za šolanje v IT in računalniških smereh ter pogosteje vstopale v te poklice? Kakšna je pri tem vloga izobraževalnega sistema, kakšna družbe in družinskega okolja?

- Smo v slovenski družbi (že) presegli stereotipno predstavo o tem, kateri spol je primernejši za podjetništvo in IT študijske smeri ter poklice?

- Ali so razmere v slovenski družbi (že) takšne, da si ženske in moški enakovredno delimo skrb za dom, otroke in ostarele družinske članice/člane? Kako to vpliva na odločitev, da se ženske odločajo za podjetništvo?

Tudi za posvet so prijave odprte do 17. novembra, in sicer po elektronski pošti na naslov pia.azman@gov.si