Na forumu se vsako leto zbere inovativni potencial Slovenije - inovativni posamezniki in podjetja, poslovni partnerji, investitorji in druga zainteresirana javnost. Kot vsa leta doslej bodo tudi letos glavno vlogo igrale izbrane inovacije podjetij in posameznikov ter razvojnih organizacij. V ocenjevanju za predstavitev na 9. Slovenskem forumu inovacij je sodelovalo 144 inovacij, ki jih je nacionalna ocenjevalna komisija, sestavljena iz 37 uglednih slovenskih strokovnjakov, ocenjevala s tehnično-inovacijskega, vsebinsko-inovacijskega, podjetniško-poslovnega ter vidika odličnosti ustvarjalnih industrij.

Med prijavami so bila zastopana zelo raznolika vsebinska področja, največ jih je bilo s področja izobraževanja, ekologije, informatike, medicine, logistike, športa in energetike. Zanimiv je tudi delež interdisciplinarnih prijav, ki vsako leto narašča. Največ prijav, kar 71, so oddala mikro, majhna in srednja podjetja, sledili so inovatorji posamezniki oziroma skupine inovatorjev s 44 prijavami, 15 prijav so oddale razvojno-raziskovalne organizacije, 8 prijav dijaki, študenti in mladi raziskovalci ter 6 prijav velika podjetja. Največ je bilo prijavljenih inovativnih proizvodov, kar 85, prijavljenih inovativnih storitev je bilo 35 in 24 inovativnih poslovnih modelov.

Pomemben del Slovenskega foruma inovacij bo tudi letos poslovno in tehnološko stičišče, ki je namenjeno poslovnemu in tehnološkemu svetovanju potencialnim podjetnikom, podjetjem v rasti, inovatorjem ter vsem ostalim, ki želijo uresničiti poslovni izziv ali podjetniško priložnost. Skozi oba dneva bo vrsta strokovnjakov iz različnih poslovnih in tehnoloških področij na voljo za brezplačna enourna svetovalna srečanja. Vsi zainteresirani se lahko na brezplačna svetovanja z izbranim strokovnjakom prijavijo preko spleta.

V okviru dogodka bodo potekala tudi številna brezplačna podjetniška izobraževanja in usposabljanja z aktualnimi vsebinami s področja podjetništva, inovativnosti in različnih razvojnih tem. Letošnja tematika izobraževalno-programskih sklopov je usmerjena k uveljavljanju pomena komercializacije kot temeljnega dejavnika inovacijskih aktivnosti, ki vpliva na vse stopnje inovacijskega procesa. Na voljo bosta dva programa, in sicer poslovno-inovacijski program za tiste, ki želijo uspešno komercializirati svojo invencijo oziroma realizirati podjetniško idejo, in mednarodni program, ki je namenjen predvsem ambicioznim podjetnikom z željo po rasti na globalnih tržiščih.