Srečanje je namenjeno predstavitvi področja, s katerim se v Sloveniji ukvarja vedno več globalno naravnanih podjetij in inovatorjev. »Z letošnjim prvim tovrstnim dogodkom želimo predstaviti akterje v slovenski zdravstvenorazvojni skupnosti in izpostaviti inovativno tehnologijo v zdravstvu kot izjemno atraktivno. Obenem želimo povečati vidnost tega sektorja tudi med mladimi, ki svoje usmeritve še iščejo,« pravijo organizatorji dogodka.
Vodilna misel letošnjega dogodka bo povezovanje, tako posameznih podjetij kot različnih vidikov delovanja, s katerimi se razvojna podjetja na področju zdravstva soočajo.


»Pomembno se nam zdi povezovanje vseh globalno usmerjenih podjetij s tega področja. Izmenjava znanja in izkušenj ter preverjanje možnosti za sodelovanja in skupne nastope na mednarodnih trgih so gotovo primarni motivatorji. Pri nas že opažamo dobre primere strateških investicij v komplementarna zagonska podjetja in povezovanja večjih in manjših podjetij na infrastrukturnih in podatkovnih nivojih, in ravno to si želimo spodbujati,« je v imenu organizatorjev pojasnila Gaja Zornada iz skupnosti Internet Week.

Health-tech je v globalni javni debati zelo izpostavljen

Na vprašanje, kakšno je sicer stanje v panogi na svetovnem trgu in kakšni so potenciali zagonskih podjetij, ki se spuščajo v ta svet, slovenski podjetniki s področja zdravstva odgovarjajo, da je letos health-tech v globalni javni debati zelo izpostavljen. Več let strnjenega inoviranja in izpraševanja obstoječih modelov poslovanja je namreč v kombinaciji s premenami zdravstvenega sistema, predvsem v ZDA, pripeljalo do resnejše obravnave vloge rešitev, ki so usmerjene k strokovnim in laičnim končnim uporabnikom.


»Kljub zahtevnosti terena investitorji in podjetniki postajajo drznejši pri vstopu v zdravstvo. Analitiki si zato obetajo velike spremembe v odnosu med pacientom, zdravnikom in zavarovalnico na nivoju informiranosti ter novih načinov tako pridobivanja kot analize in vrednotenja pridobljenih podatkov. Tu bo seveda potrebno sodelovanje že prisotnih in novih akterjev, kar bo v Evropi zagotovo potekalo drugače kot v ZDA, če gledamo dva že tradicionalno različna sistema,« so prepričani v slovenski skupnosti health-tech.

Lahko postanejo gazele


Zagonska podjetja s tega področja imajo tako  pomembno vlogo tudi pri dopolnjevanju produktov in storitev, ki jih ponujajo velika globalna podjetja s področja zdravstva in farmacije. »Po eni strani, s povečanim vstopom svežih inovacij, tehnologija v zdravstvu izboljšuje in optimizira delo strokovnih institucij. Po drugi strani tehnološka podpora omogoča opolnomočenje posameznika. Vstop zagonskih podjetij v ta sektor je zagotovo lažji skozi slednja vrata in večinoma opažamo, da se odločajo preko izgradnje končnega uporabniškega zaledja vplivati na neposredno poslovanje z institucijami in drugimi poslovnimi subjekti,« opažajo organizatorji dogodka Healthday.si in dodajajo, da imajo z rastjo globalnega trga zato tudi ta zagonska podjetja dobro izhodišče, da postanejo gazele. »Pot morda ne bo tako lahka, bo pa zato osvojeni naziv gazele toliko več veljal,« menijo.


V okviru konferenčnega programa bodo sicer v sredo  svoje izkušnje in znanje delili podjetniki Jakob Šušterič, direktor podjetja MESI, Rok Vrbica, direktor podjetja Code Monkee, Andraž Ogorevc, direktor podjetja iHELP, in Tomaž Gornik, direktor in soustanovitelj podjetja Marand. Gosta bosta tudi Nataša Pirc Musar, strokovnjakinja za področje varovanja osebnih podatkov, in Boris Herman, tehnološki strokovnjak in sodelavec podjetja Apple.