Strokovna komisija, ki je izbirala prejemnike nagrad Invest Slovenia FDI Award, je v ožji izbor vključila zgolj tista podjetja, ki imajo več kot 50 zaposlenih, poslujejo z dobičkom, imajo visoko bonitetno oceno ter dodano vrednost vsaj 35.000 evrov na zaposlenega in niso davčni neplačniki. V izbor so bila dodana tudi podjetja, ki so prejela finančne spodbude iz naslova Javnega razpisa za spodbujanje tujih neposrednih investicij v letu 2011, 2012 in 2013, ki ga je izvajala javna agencija SPIRIT Slovenija.

Obrazložitev strokovne komisije:

Prejemnik nagrade v kategoriji uspešni poslovni rezultati je podjetje Sumida Slovenija d. o. o., podružnica japonske Sumide. Podjetje je lep primer prehoda iz obstoječega znanja podjetja Iskra na tujega investitorja (Vogt ter kasneje Sumida). V podjetju z Blejske Dobrave delovno intenzivno proizvodnjo nadomeščajo z avtomatizacijo in izdelujejo več sto različnih drobnih delov za avtomobilsko industrijo. Kljub avtomatizaciji procesov ohranjajo in še povečujejo število zaposlenih. V podjetju je 239 zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega je 37.000 EUR, skoraj 100 % proizvedenega izvozijo,  lani so imeli dva milijona evrov čistega dobička. Bonitetna ocena skozi Bisnode Failure model ocenjevanja rizičnosti podjetij je AAA. Tveganje poslovnega sodelovanja s tem podjetjem je zanemarljivo in podjetje ima visoko napoved uspešnosti v prihodnje.

Prejemnik nagrade v kategoriji veliko storitveno podjetje ter pomemben zaposlovalec in investitor v regiji je podjetje Hofer trgovina d. o. o. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2004 z namenom izgradnje trgovske mreže v Sloveniji. Hofer trgovina d. o. o. je velik zaposlovalec v regiji ter investitor v Sloveniji, saj nenehno širi prodajno mrežo, povečuje konkurenčnost v Sloveniji ter povečuje število slovenskih dobaviteljev iz živilsko-predelovalne industrije v portfelju izdelkov. Hofer ima 74 poslovnih enot v Sloveniji, čisti dobiček v lanskem letu je znašal 16 milijonov evrov in ima skoraj 1200 zaposlenih. Tuji investitor je nemška korporacija Hofer. Bonitetna ocena skozi Bisnode Failure model ocenjevanja rizičnosti podjetij je AAA. Tveganje poslovnega sodelovanja s tem podjetjem je zanemarljivo in podjetje ima visoko napoved uspešnosti v prihodnje.

Prejemnik nagrade v kategoriji reinvesticije in prejemnika sredstev iz naslova javnega razpisa za spodbujanje tujih neposrednih investicij je podjetje Elrad International d. o. o. Tuji investitor je švicarsko podjetje Kona International. Podjetje iz Gornje Radgone razvija in proizvaja elektronske sklope za končne izdelke na področju malih gospodinjskih aparatov, električnih orodij, bele tehnike, avtomobilske industrije in ostalega. Elrad International d. o. o. ima 307 zaposlenih, njihova dodana vrednost na zaposlenega znaša 40.000 EUR, rast prihodkov je 10-odstotna. V letu 2013 so prejeli European Business Award. Preko javnega razpisa za spodbujanje tujih neposrednih investicij so prijavili oziroma reinvestirali v nov investicijski projekt v vrednosti 1,5 milijona evrov in zaposlili dodatnih 27 oseb. Bonitetna ocena skozi Bisnode Failure model ocenjevanja rizičnosti podjetij je AAA. Tveganje poslovnega sodelovanja s tem podjetjem je zanemarljivo in podjetje ima visoko napoved uspešnosti v prihodnje.

Prejemnik nagrade v kategoriji dolgoročna prisotnost in trajnostna naravnanost investicije v Sloveniji je podjetje Količevo Karton d. o. o. Podjetje je od leta 1998 v lasti avstrijskega družinskega koncerna Mayr-Melnhof, vodilne globalne proizvajalke posameznega recikliranega kartona in z rastočo prodajo kartona iz svežih vlaken. Količevo Karton je danes največja in tudi najučinkovitejša slovenska papirnica. Njen promet je lani presegel 140 milijonov evrov in se od leta 2011 povečal za četrtino, donosnost kapitala presega deset odstotkov in še raste, zaposlenost je stabilna, plače pa so nad panožnim povprečjem. Konec leta 2013 je imela družba 361 zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega je v letu 2013 dosegla 86.500 EUR. Bonitetna ocena skozi Bisnode Failure model ocenjevanja rizičnosti podjetij je AAA. Tveganje poslovnega sodelovanja s tem podjetjem je zanemarljivo in podjetje ima visoko napoved uspešnosti v prihodnje.

Lani so priznanja Invest Slovenia FDI Award prejela podjetja Åkers valji Ravne, d. o. o. v kategoriji uspešni poslovni rezultati, Si.mobil d. d. v kategoriji veliko storitveno podjetje, Cecomp, d. o. o. v kategoriji nove začetne investicije in prejemnika sredstev iz naslova javnega razpisa za spodbujanje tujih neposrednih investicij, posebno priznanje za dolgoletno prisotnost pa je prejelo podjetje Lek, d. d.