V zadnjih petih letih so prodajo dvigovali za več kot 40 odstotkov na leto, nedavno pa so se preselili v nov poslovno-proizvodni objekt na območju TAM. Lani so ustvarili za 2,9 milijona evrov od prodaje, izvozili pa prav vso proizvodnjo.


Primorsko-notranjska gazela je portoroški SMT, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo elektronskih naprav. S 44-odstotno rastjo in z več kot 60 zaposlenimi so v letu 2013 dosegli najvišji promet v zgodovini podjetja, ki je nastalo leta 2003, saj so ustvarili za 9,4 milijona evrov prodaje.
V Trbovljah je kot gazela savinjsko-zasavske regije zasijala velenjska Plastika Skaza, ki razvija in proizvaja izdelke iz visokotehnoloških materialov, med katerimi so tudi biomateriali in reciklati. Lani so s 180 sodelavci ustvarili za dobrih 24 milijonov evrov prometa, v 97 odstotkih na tujih trgih.
Osrednjo Slovenijo bo na odru Linhartove dvorane zastopalo brezoviško podjetje MI Elektronika, ki izdeluje elektronske sklope. Podjetje je leto 2013 zaključilo s skoraj 3,2 milijona evrov prodaje, kar je plod zelo dinamične rasti, saj je še v letu 2009 prodalo za slabih 800.000 evrov. Okoli 70 odstotkov proizvodnje izvozijo neposredno v EU in Švico, posredno po slovenskih kupcih pa izvozijo v celoti.


Za gazelo Gorenjske je bilo prepoznano podjetje Domel Holding iz Železnikov, ki je krovno podjetje skupine Domel in nosilec procesa reorganizacije celotne skupine Domel, ki zaposluje več kot tisoč ljudi. Konec 2013 so s 55 zaposlenimi ustvarili skoraj tri milijone evrov prihodkov, kaže pa, da bo imela družba v prihodnje vsaj tako visok indeks rasti kot med 2009 in 2013, saj znaša 382.


Zadnji regijski izbor je potekal v Novem mestu, kjer je bil za gazelo dolenjsko-posavske regije izbran semiški Cablex Plastik. Kot del skupine Cablex je bil ustanovljen leta 2006, specializirani pa so za izdelavo plastičnih komponent in mehanskih sklopov. V letu 2013 je podjetje ustvarilo za slabih 2,8 milijona evrov prihodkov, rast indeksa prodaje pa je kar 423.


Največja med finalisti letos je torej Plastika Skaza, ki že prerašča v veliko podjetje, ob SMT in Domel Holdingu pa je srednje velika gazela sredi leta postal tudi Cablex Plastik, saj zaposluje že 109 ljudi, konec lanskega leta pa jih je imel še 22. Hkrati razveseljuje podatek, da imajo v vseh regijah, razen savinjsko-zasavski, kjer je ostal nespremenjen, gazele višji kazalnik verjetnosti preživetja kot lansko leto. »Kakovost podjetij, ki pridejo v finalni izbor, je iz leta v leto višja. Ker pa ne izbiramo najhitreje rastočega podjetja, pač pa najboljšega med najhitreje rastočimi, je tudi razprava članov Sveta Gazele vedno zelo zanimiva in dinamična. A odločitev, katero podjetje je najboljše, je vedno soglasna,« je pojasnil Matjaž Čadež, predsednik Sveta Gazele, ki sprejme končno odločitev o zlati, srebrni in bronasti gazeli.

»Odkar izbor poteka po metodologiji, ki spremlja petletno poslovanje podjetja in upošteva tudi faktor tveganja, nobena gazela finalistka ni propadla. Podjetja, ki so bila prepoznana za gazele v zadnjih šestih letih, so še vedno zelo uspešne družbe. To lahko zatrdim iz prve roke, saj se vsako leto srečamo z njihovimi direktorji na Slovenski gazeli. Gazele nimajo nobene povezave s tajkunskimi zgodbami, saj so zrasle na temelju lastnih idej in izdelkov ter izjemnega napora lastnikov,« poudarja Čadež.