V novi stavbi Fakultete za računalništvo in informatiko bo potekalo šest brezplačnih delavnic programiranja, ki jih poleg Fakultete za računalništvo soorganizirajo Pedagoška fakulteta, Coder Dojo Slovenija in CodeCatz, finančno pa jih je podprl Google.

Tvoj novi prijatelj Thymio; 6 – 8 let, sobota, 18. oktobra:

Otroci se učijo programirati preprostega (a dokaj zmogljivega) robotka Thymio II, sestavljenega prav za to starostno skupino.

Scratch z Lego WeDo; 9 – 11 let, sobota, 11. oktobra:

Scratch je najbolj razširjeno okolje za učenje programiranja za otroke v prvih dveh triletjih osnovne šole; v njem se otroci z minimalno razlago praktično sami naučijo programirati.

Python za vsakogar; 12 – 14 let, sobota, 11. oktobra:

Programski jezik Python je primeren tako za otroke kot za resne programerje; v njem je napisan celo YouTube. Tečaj Pythona izvaja Coder Dojo Slovenija, skupina prostovoljcev, ki vse leto organizira sobotne delavnice programiranja za otroke.

Programiranje Lego Mindstormov; dijaki, sobota, 11. – 18. oktobra;

Legov sistem Mindstorms omogoča sestavljanje robotov in strojev, ki jih je mogoče tudi programirati. Uporablja se od osnovnih šol do fakultet. Delavnico bodo izvedli študenti zmagovalne ekipe zadnjih dveh tekmovanj Robo lige FRI

Django Girls; dekleta, sobota, 18. oktobra;

Namen delavnice Django Girls je v svet tehnologije pritegniti več deklet. Podobne delavnice so organizirale že večkrat; tokratna je prva v novi stavbi FRI in hkrati tudi najbolj oblegana.

Programiranje za vsakogar; študenti in odrasli, 14., 16. in 17. oktober;

Večerni tečaj programiranja namenjen starejšim firbcem, ki jih zanima, kako je videti programiranje. Organizatorji ga reklamirajo kot tečaj, namenjen ženam programerjev, možem programerk ter staršem računalnikarjev, ki jih zanima, zakaj le-ti stalno visijo za računalnikom.

Interes za delavnice je izjemen, pravijo organizatorji. Vsa prosta mesta, razen na delavnici za dijake, so bila namreč zasedena v nekaj dneh. Na delavnico Programiranje za vsakogar, kjer omejitve ni, se je v dobrem tednu prijavilo že 70 udeležencev. Še bolj izstopa delavnica Django Girls, namenjena le dekletom, na katero se je v nekaj dneh na 50 mest prijavilo 360 udeleženk.

V sklopu Tedna programiranja organiziramo tudi srečanje TEDx "Bit na bit – pogača", na katerem bodo računalnikarji in neračunalnikarji, od nekdanje frizerke do profesorja ekonomije, govorili o pomenu programiranja v njihovem življenju. Karte za dogodek so bile razgrabljene v dveh minutah.