UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (v nadaljevanju UIP) v sodelovanju s partnerji že osmo leto zapored organizira natečaj za najboljši poslovni načrt Primorske »PODJETNA PRIMORSKA« z namenom spodbujanja podjetniške miselnosti in ustanavljanja novih tržno naravnanih podjetij ter spodbujanja pretoka znanja iz univerze v gospodarstvo.

Na natečaj se je prijavilo 30 podjetniških idej. Prijavitelji so lahko tekmovali v kategoriji Optimist, kjer so bili zbrani podjetniški timi brez podjetniških izkušenj ali v kategoriji Navigator, kjer so člani tima že izkusili podjetniško življenje.

Podjetniška ideja z naslovom Grrreen prihaja s področja spletnih in mobilnih tehnologij. Andrej Erzetič in Damijan Šavron sta razvila aplikacijo pod blagovno znamko Bood, ki uporabnikom javnih površin omogoča hitro prijavo težav na terenu. Izvajalcem javnih storitev bo tako omogočen enostaven in pregleden način spremljanja in reševanja prijavljenih težav. Storitev omogoča uporabnikom terensko prijavo težav preko fotografiranja, na primer luknje na cesti. Podjetniška ideja poenostavlja proces prijave težav in omogoča hitrejšo odpravo le-teh ter s tem tudi večjo učinkovitost javnih služb. Podjetniški tim je svoje podjetje že zagnal in proizvod predstavil trgu.

Nosilka podjetniške ideje Rosmarina, Isabel Petronio, je svojo priložnost našla v izdelkih za nego telesa iz rožmarina. Osnovna miselnost bodočega podjetja je ohraniti posameznikovo zdravje in dobro počutje na povsem naraven način. Vsi izdelki so pripravljeni iz naravno pridelanih in obdelanih sestavin t.j. rožmarina. Naravna kozmetika bo izdelana izključno iz surovin lokalnega izvora.

Študentski podjetniški tim Optizir s člani iz Fakultete za management: Erik Poniš, Matej Kekič, Andrej Gobina, Karin Dobrinja in Erolinda Shaqiri, bo prepoznavnost na trgu gradil z inovativnim izdelkom, ki odlično rešuje težave voznikov motociklov, ki nosijo korekcijska očala pod čelado. Posebna čelada vozniku zagotavlja večjo varnost, udobje in preglednost pri vožnji ter odpravlja vse nevšečnosti nošenja očal pod čelado.

Zmagovalna podjetniška tima v kategoriji Navigator in Optimist sta za nagrado prejela vavčer v protivrednosti 3000 evrov in enoletno uporabo spletnega računovodskega programa Minimax. Zmagovalni tim v kategoriji Študent pa vavčer v protivrednosti 1500 evrov in enoletni najem poslovnih prostorov v inkubatorju. Vavčer bodo zmagovalci lahko izkoristili v obliki paketa svetovalnih storitev podpornega okolja za podjetništvo in najema poslovnega prostora v UIP.