Ob devetih se pride študent pogajat o nečem, kar je bilo zanj izgubljeno, še preden je sploh stopil skozi vrata. Njemu na ljubo naj bi jaz prekršil jasno postavljena pravila igre, ki veljajo za vse, brez izjem. Vljudno našteva množico argumentov, zaradi katerih meni, da si zasluži tak privilegij. Kljub neuspešnim pogajanjem se vljudno zahvali za moj čas. Na hitro skočim v sosednji hotel, kjer skupaj z bruseljskim SBRA prirejamo enodnevni seminar na temo evropskih denarjev. Pozdravit grem nekaj ljudi, za katere vem, da so tam in vidim veliko drugih znanih obrazov. Predavalnica je polna. Evropska sredstva so izjemen magnet. Na predstavitvah se vedno tare množica ljudi, svetovalcev, podjetnikov in drugih. Po mojih izkušnjah pogosto pridejo s prevelikimi pričakovanji, da bodo izvedeli, kako se da enostavno priti do kakšne subvencije. Ampak enostavnih poti ni.

V Celju še tretjič ta teden predavam na Evropskem tednu podjetništva. Dvorana je precej polna in udeleženci so predvsem mladi podjetniki. Tema, ki jo predstavljam, je v Sloveniji še precej nepopisan list in sicer prodaja in nakupi podjetij. Na trgu je le skromno dogajanje, čeprav je v kapitalistično bolj razvitih gospodarstvih kupovanje in prevzemanje podjetij zelo pogosta strategija rasti. Tudi med našimi gazelami jih je relativno malo, ki se poslužujejo te strategije. Večinoma rastejo generično in s pomočjo internacionalizacije. Po predavanju poklepetam z novo predavateljico Lidijo, ki je sodelovala pri razvoju našega novega magistrskega programa. Prava kombinacija za nas: solidne praktične izkušnje skupaj s solidnimi akademskimi kvalifikacijami.

Vrnem se nazaj v službo, ker imamo komisijo, ki obravnava različne prošnje študentov za ponovne in pogojne vpise, priznavanje izpitov tistim, ki se k nam prepisujejo z drugih fakultet. Z Meto in Marino se po komisiji zapletemo v nikoli dokončano debato, zakaj bi nekdo prišel študirat k nam na GEA College. Verjamemo, da smo najboljša izbira za tiste, ki bodo nadaljevali družinsko podjetniško tradicijo. Med našimi diplomanti je tudi nesorazmerno veliko podjetnikov, kar bi lahko interpretirali kot naše dobro delo, ampak to bi bilo nekoliko izkrivljeno: mnogi se vpišejo k nam, ker imajo podjetniške predispozicije. Kaj pa tisti, ki ne bodo nikoli podjetniki? Zakaj ne gredo na katero drugo fakulteto, kjer si ravno tako pridobijo izobrazbo diplomirani ekonomist in še ceneje pridejo skozi? To so ključna vprašanja, ki si jih moramo znova in znova zastavljati.

Zvečer peljem Matejo v Dramo. Igrajo Svatbo Rudija Šeliga. Močna predstava. Rada greva v gledališče in danes sem ugotovil, da odlično deluje sistem kupovanja vstopnic prek interneta. Prav tradicionalna zagata kupovanja vstopnic »eno uro pred predstavo« naju je po mojem zadnje čase odvračala, da nisva šla večkrat. Zdaj bo bolje. In danes je poseben dan za praznovanje. Dvajseta obletnica poroke. Med odmorom pošljeva SMS Matjažu in Alenki v Nemčijo. Poročili smo se skupaj v Bistri, tako da smo se zamenjali pred matičarjem. Kar ne morem verjet, da je že 20 let…