Področje upravne enote Škofja Loka (občine Žiri, Železniki, Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka) ima za UE Idrija drugo najnižjo stopnjo brezposelnosti v državi in je junija znašala 7,1 odstotka. Ob tem velja dodati, da je stopnja registrirane brezposelnosti julija na Gorenjskem znašala devet odstotkov, v Sloveniji pa 12,7 odstotka.  Še bolj zanimiv je pogled na občine. Žiri so po tem statističnem kazalcu prve v državi s komaj 4,5-odstotno stopnjo brezposelnosti, sledi že na drugem mestu občina Gorenja vas -Poljane, ki ima po zadnjih podatkih 5,6-odstotno brezposelnost, vmes je Cerkno, že na četrtem mestu pa so Železniki, ki imajo 6,1-odstotno stopnjo brezposelnosti. Občina Škofja Loka je še vedno zelo solidna, saj je z 8,3-odstotno stopnjo na 25. mestu.


Plače se nekako držijo slovenskega povprečja, ki je za mesec julij znašalo 1.535 bruto. Na področju UE Škofja Loka, pa je povprečna višina bruto plač 1.502 evra. In po občinah? V slovenskem merilu že nekaj let prepričljivo vodi občina Cerklje na Gorenjskem, kar je posledica tega, da je v tej občini naše največje letališče. Cerklje so z 2.341 evri daleč pred Ljubljano, kjer je povprečna bruto plača visoka 1762 evrov (vmes sta še Novo mesto in Šoštanj). Škofja Loka je na zavidljivem desetem mestu s povprečno bruto plačo 1.588 evrov. In ostale tri občine. Nekje v zlati sredini. Občina Gorenja vas - Poljane je po tej kategoriji na 36. mestu (1.449 evrov), Žiri so na 76. mestu (1.373 evrov), Železniki pa na 89. (1.345 evrov).


»Škofja Loka je kot industrijsko mesto krize, izvzemši LTH, preživela z malo stresa. Po drugi strani pa imamo že od cehov naprej izjemno tradicijo obrti in podjetništva. Na Loškem deluje prek tisoč malih podjetnikov in obrtnikov, ki v povprečju zaposlujejo tri ljudi in so bili amortizer brezposelnosti tako v začetku devetdesetih kot po letu 2008,« je  o razlogih za izjemno statistiko dejal direktor Razvojne agencije Sora Rok Šimenc.

Pa še nekaj: Obrtna zbornica Slovenije dobro desetletje podeljuje nagrade za slovenskega obrtnika leta. Loški obrtniki Karel Jezeršek, Matjaž Miklavč in Boris Mesec so doslej prejeli ta laskavi naslov. Trije od enajstih torej.