Imeti podjetje v Franciji je draga zadeva. Vendar, če hočemo sodelovati in zmagovati na javnih razpisih, je skoraj edina možnost. Vse ima svojo ceno. V Franciji pa nismo samo zaradi francoskega trga. Bistveno bolj pomembni so tretji trgi, ki so preko Francije lažje in hitreje dosegljivi. Afrika. Zgodovina kolonialne politike. Lansko leto smo smelo začrtali načrt prodora na ta kontinent in zdaj ga izvajamo. Lani en projekt, letos se nam obetata že dva. Precej več, kot smo upali pričakovati.

Sam sem letos v Afriki preživel skoraj mesec. Spoznaval sem jo od tal do vrha. Od preprostih kmetov v savanah, do ministrskih predsednikov. In brez dvoma trdim, da je Afrika trg jutrišnjega dne. In če želiš jutri tam delati, moraš biti tam že včeraj.

V Afriki vsi poznajo Slovenijo. In Jugoslavijo. In neuvrščene. Na čisto vsakem letališču sem brez izjeme srečal koga iz naše bivše države. V imenu neuvrščenosti in na račun nekdanje skupne države delajo posle. Ki jih dobivajo z lahkoto, ker so iz Jugoslavije, ki je za Afriko še vedno sinonim raja. Mene pa sprašujejo: "Kje ste vi Slovenci?" in se mi smejejo, ko jim razlagam, da v Afriko letam preko ovinka v Parizu ter sklepam posle preko posrednikov. Oni pridejo naposredno in delajo direktne posle.

In pri tem jim pomagajo diplomatska predstavništva in / ali konzulati, ki so jih odprli – še bolje, ki jih niso zaprli v teh državah. Zapreti vrata je lahko, modri jih nikoli ne zapirajo, kvečjemu jih priškrnejo. Nikoli ne veš, kdaj boš moral bežati skozi njih… Učinkovita in osmišljena diplomatska mreža je ključna za internacionalizacijo gospodarstva. To je sporočilo novemu predsedniku vlade. Če bere kliping.

Obdelamo strategijo 2015 in načrt predstavitve na sejmu v Parizu. Ključni sejem za prodajo v v 2015 je in nič ne bomo prepustili naključju.

Prva polovica dneva se je zavrtela. Sledi sestanek z našim partnerjem, gazelo. Izmenjava informacij o kupcih in aktivnostih na trgih bivše SZ. Oni nam, mi njim. Vse kar vemo in kar oni vedo o tem kaj in kje se dogaja. Mreženje v praksi. Mojih 100 izbranih vizitk podelim z njegovimi 100 vizitkami. In v dveh urah vem o možnih naslednjih kupcih Duola več, kot bi zvedel v dveh letih potovanj in obiskov vsakega od lastnikov teh sto vizitk. In obratno. Čisti win-win. Toplo priporočam za uporabo.

Pozno popoldne na letališče. Da pogrnem rdečo preprogo našemu novemu kupcu iz Rusije. Prihaja, da bi naenkrat kupil toliko, kot drugače prodamo v dveh letih. Noben hotel v Sloveniji mu ni bil dovolj všeč, zato ga zapeljem čez mejo v najboljši hotel ob Vrbskem jezeru. Na Karavankah je štala, zato greva čez Ljubelj. Ustaviva se pod Ljubeljem, kjer želi videti spomenik taborišču. Slišal je, da so predor skozi Ljubelj gradili tudi Rusi. Čisto me je presenetil. Računal sem, da bova govorila o nogometu…… Spomenik si ogledava v čisti tišini. Čutim njegovo spoštovanje. Potem mi celo pot do hotela on razlaga o Krimu, in jaz njemu o Karantaniji. Kot kajmak in marmelada.

O poslu bova jutri.