Na hitro se dogovorim, da nas bo za par minut obiskal eden izmed dobaviteljev potrošnega materiala, da ga predstavim našemu nabavniku in tako predam naročanje na osebo, ki je v podjetju odgovorna za to. Sistem je nastavljen tako, da si najprej jaz, oče ali kdo drug izbori ceno, ki je za nas sprejemljiva in šele nato predamo vse skupaj oddelku nabave, tako je vedno jasno, kako visok je strošek in da ne prihaja do odstopanj, razen če se vmes dogovorimo drugače. Oddelek nabave ima naloge, da naroča in skrbi samo za potrošni material, osnovna sredstva pa še vedno ostajajo v domeni mojega očeta. Mislim, da bo tako še nekaj časa.

Ker se dan pri veliko kupcih v petek konča že ob dvanajstih, se posvetim razvojnem projektu, s katerim se tri podjetja skupaj prijavljamo na razpis v Bruselj, ter mu je potrebno posvetiti malce več pozornosti, saj je drugačen in je nekaj novega. V našem podjetju sicer namenjamo za razvoj in raziskave približno 10 do 15 odstotkov letnih prihodkov, kajti le tako je mogoče, da si konkurenčen tudi v globalnem smislu, saj so zahteve za orodja vsak dan večja in če tehnologiji ne slediš ter se ne razvijaš, te lahko čez nekaj let ni več oziroma si priseljen delovati v bistveno manjšem obsegu.

Ker danes ni bilo veliko dela, smo se v družinskem krogu, seveda po predhodnem pogovoru z zaposlenimi, začeli dogovarjati o prezaporejanju kadrov, da lahko razbremenimo vodjo proizvodnje in zapolnimo nekatera kritična mesta. Pogovor je stekel tudi o napakah, ki se dogajajo, ker sistem ni dorečen in takoj smo se dogovorili sestanek z dobavitelji, da jim predstavimo rešitev, ki jo vidimo mi, ter da nam povedo, ali je za njih sprejemljiva ali ne. Imamo namreč dobavitelje, ki nam dobavljajo različne polizdelke in hkrati opravljajo za nas storitve, vendar vse pod eno streho. Dogaja se, da naš voznik prevzeme nekatere stvari, drugih pa ne, potem se kaj od teh dostavi na napačen naslov. Vse to je problem, ki pa ga lahko rešimo sistemsko.

Ko se delovnik konča, pokličem še babico, da jo prosim, če bi nam naredila pecivo za jutrišnji piknik z zaposlenimi, ki so si ga zaposleni organizirali sami. Seveda privoli, tako da bo jutri naš tim bilding še malce bolj sladek.