Največ sprememb za mlada podjetja


Ker se velik del mladih podjetij ukvarja s storitvami, ki so elektronsko opravljene, gre torej za različne aplikacije, računalniške igrice, glasbo in podobno, se je Ložarjeva podrobneje posvetila e-storitvam in spremembe DDV pojasnila na primeru podjetja, ki je registrirano v Sloveniji. Po veljavni zakonodaji zdaj ta podjetja od prodaje storitev končnemu potrošniku v drugo državo članico EU obračunajo in plačajo 22-odstotni DDV v Sloveniji. Od 1. januarja 2015  pa bodo morale obračunati DDV države članice EU, kjer ima kupec teh storitev sedež, stalno ali začasno prebivališče. »To pomeni, da bo podjetje dolžno ob prodaji švedskemu kupcu obračunati švedski DDV po stopnji 25 odstotkov, ciprskemu kupcu pa zaračunati ciprski DDV po stopnji 19 odstotkov,« na primeru ponazarja Ložarjeva.Podjetja bodo tako morala obračunati lokalni DDV, prav tako pa ga tudi plačati vsaki posamezni članici EU posebej, in sicer tako, da se bo podjetje registriralo za DDV v vseh tistih državah članicah EU, kjer imajo sedež ali prebivališče njihovi naročniki, ter tam oddajalo mesečne obračune in plačevalo obračunani DDV ali pa se bodo obveznosti registracije v vsaki posamezni državi EU izognili in se prijavili v posebno ureditev – vse na enem mestu. To pomeni poenostavljeno  obračunavanje in plačevanje DDV, saj posebna ureditev davčnim zavezancem omogoča izpolnjevanje   obveznosti DDV v eni državi članici, tako da uporabijo eno samo davčno številko in en sam obračun, pojasnjuje Ložarjeva.


Prodaja aplikacij po novem


Veliko mladih slovenskih podjetij razvija aplikacije in jih prodaja v platformah, kot sta app store in google play. Gre za dva podobna portala z vidika namena in storitve, a zelo različna z vidika načina poslovanja, poudarja Ložarjeva.  Apple je tako za razvijalce oziroma dobavitelje aplikacij v app store pripravil pogodbo, po kateri slovensko podjetje aplikacijo proda družbi Apple Sarl v Luksemburgu, ta pa končnemu uporabniku, ki mu tudi izda račun. »To je dobra novica za vse Applove dobavitelje, saj v tem primeru niso oni tisti, ki so dolžni obračunati in plačati DDV v državi, kjer se kupec nahaja. V tem primeru gre za dobavo storitev davčnemu zavezancu v drugo državo članico EU, torej je dobava oproščena plačila DDV v Sloveniji. Na tovrstne dobave torej sprememba ne bo vplivala,« pojasnjuje Ložarjeva.


Drugače pa bo pri prodaji e-storitev prek google play, kjer so pogodbo pripravili tako, da razvijalci aplikacije prodajajo neposredno končnemu uporabniku, kar pomeni, da bodo podjetja v tem primeru po novem letu dolžna obračunati in plačati DDV v državi, iz katere prihaja končni uporabnik, dodaja Kaja Ložar.