Delati moramo vsi, je pa toliko lepše, če delamo nekaj, kar nas veseli. Večina podjetnikov, ki jih poznam, z veliko strastjo opravljajo svoj posel. Pa da ne bo zvenelo, da cele dneve preživim v službi in da ves čas razmišljam samo o delu. Dobro se zavedam, da si moram vzeti odmor in da potrebujem tudi čas, ki s službo ni niti malo povezan. Čas za počitek in kakšno dobro knjigo, čas za rekreacijo in stik z naravo ter čas za družino in prijatelje. Če si tega časa ne bi vzel, sem prepričan, da tudi pri poslu ne bi bil uspešen.


 

Popoldne se je pri nas oglasila mama, ki je spekla naše najljubše piškote, bili so še topli. Vedno jih naredi dovolj, da jih Mojca v ponedeljek odnese še v podjetje, da se z njimi ob jutranji kavi posladkajo tudi sodelavke in sodelavci. Večkrat kdo od zaposlenih prinese kakšno dobroto, da z njo razveseli ostale. V podjetju imamo res dobro vzdušje in to me veseli. Zavedam se, da je klima v ekipi ključnega pomena ne le za uspeh podjetja kot takega, pač pa tudi za delavce same in za njihovo osebno zadovoljstvo. Le zadovoljni zaposleni lahko svoje delo opravljajo dobro.

Prepričan sem, da skupna jutranja kava dobro vpliva na počutje, ustvarjalnost in motivacijo ekipe. To dosegamo tudi skozi različna druženja, ki so se skozi čas oblikovala v podjetju. Organiziramo družabna srečanja, kot so družinski piknik, jesenski piknik, obdarovanje otrok in zaposlenih v prednovoletnem času, novoletna zabava, ter izobraževalna srečanja, kot so Akademija Vesolja in strokovne ekskurzije. Ob rojstnih dnevih se vedno posladkamo s čokolado, ob diplomah pa ne sme manjkati torta. Fotografija, ki jo prilagam k današnjemu blogu, prikazuje steno v našem skupnem prostoru, ki smo jo okrasili s fotografijami portretov iz letošnjega jesenskega piknika.


 

Z zaposlenimi opravljamo razgovore, ki so podlaga za njihov strokovni in osebnostni razvoj, meni pa dodatna informacija o tem, kaj v podjetju funkcionira dobro in na katerih področjih moramo še kaj izboljšati. Ker se pogovarjamo res odprto, zaposleni dobijo odgovore na vprašanja, ki jih sicer ne bi zastavili, sam pa dobim veliko koristnih predlogov. Letos je Urška predlagala, da bi se razgovorov lotili bolj sistematično in to nam res dobro uspeva. Pogovorili smo se že z vsemi iz tima Modrih, ki vključuje sodelavke in sodelavce na področju marketinga, komerciale, nabave, računovodstva in operativne pisarne. Razgovore s posamezniki iz ostalih dveh timov, Prijetnih in Preciznih, planiramo konec septembra ali začetek oktobra. Če se malo pošalim – kmalu bodo na vrsti drugi tradicionalni letni razgovori.


 

Zadovoljstvo zaposlenih merimo tudi skozi akcijo Zlata nit: izbor zaposlovalca leta, kjer smo sodelovali že trikrat. Gre za medijsko-raziskovalni projekt, ki se osredotoča na odnos med podjetjem in zaposlenim. Namen projekta je poiskati slovenska podjetja, v katerih imajo zaposleni možnost, da realizirajo svoje talente in z njimi prispevajo k uspehu organizacije. Ocenjujejo se različni sklopi: temeljni odnos med podjetjem in zaposlenim, vloga in kakovost dela posameznika v podjetju, značilnosti organizacijske kulture in klime ter medsebojnih odnosov, podjetnost in inovativnost, kakovost delovnega okolja, osebna rast in razvoj ter pripadnost podjetju.


 

Nadgradnja dobrih odnosov se gotovo kaže tudi v certifikatu Družini prijazno podjetje, kjer smo pripravili enajst ukrepov, ki uravnavajo poslovno in družinsko življenje. Uvedli smo na primer dodaten prost dan za prvi šolski dan, možnost dela od doma, izobraževanje vodij na področju usklajevanja dela in družine ter prej omenjena druženja med zaposlenimi.


 

Skrb za dobro počutje zaposlenih se vedno obrestuje, saj jih povezuje in prispeva h gradnji skupne prihodnosti. Zato zagotovo drži, da se dobro z dobrim vrača, kar sporoča tudi naš prvi slogan podjetja Dobra vaga v nebesa pomaga. Povsod po svetu ga poznajo in povsod ima enak pomen, le ubeseden je malce drugače. V angleščini pravijo With a good pair of scales the sky is the limit, v makedonščini pa Baci nešto iza sebe, da bi pronašao ispred tebe.


 

Tudi večer sem preživel sproščeno, saj sva z Mojco prijetno poklepetala ob kapučinu.