Danes zjutraj sem ekipi prenesel pozdrave hrvaških kolegov in sporočil, da je včerajšnja akreditacija potekala uspešno. Imeli pa smo še eno prav posebno nalogo. V petek smo imeli jesenski piknik in zjutraj smo portretne fotografije, ki smo jih posneli, razstavili na steni v skupnem prostoru. Vsak od zaposlenih je dobil »označevalca«, ki ga je pritrdil na najbolj simpatično fotografijo po njegovem izboru. Na tak način smo dobili zmagovalno fotografijo. Več o naših druženjih pa napišem v enem izmed prihodnjih blogov.

Ker je zaključek meseca, se je bilo treba najprej sestati z direktorji oddelkov in vodji. S Katjo, vodjo področja računovodstva, sva pogledala mesečno finančno realizacijo. Z Urško, direktorico marketinga, sva pogledala doseganje marketinškega plana ter z Juretom, direktorjem kontrolnega organa, analizo izvedenih meroslovnih aktivnosti. Mitja, direktor podjetja LOTRIČ Certificiranje, in Uroš, direktor podjetja ISKRA LOTRIČ, sta mi s treh vidikov predstavila realizacijo obeh hčerinskih podjetij, najnovejših članov skupine LOTRIČ Metrology. Prvo podjetje je z delovanjem začelo v začetku leta 2013, in sicer z namenom, da opravlja in razvija laboratorijsko dejavnost na področju polimerov in kovin kot samostojno podjetje. Laboratorij je akreditiran za izvajanje preskušanj ter ima pridobljeno pooblastilo za monitoring vod in dovoljenje za opravljanje strokovnih nalog na področju varnosti pri delu in požarne varnosti. ISKRA LOTRIČ, podjetje, ki je z delovanjem začelo letos, pa je laboratorij, akreditiran za kalibracijo W-metrov in luksmetrov. Razvojni cikel na ostalih električnih veličinah se bo zaključil z letošnjo širitvijo. Delovanje laboratorija poteka tudi na preskušanju izdelkov z EMC, vzdržljivostnimi in napetostnimi testi.

S sodelavci se zavedamo, da smo ljudje tisti, ki delamo posel, ter da lahko samo dobra in usklajena ekipa uspe. Sodelovanje pri tem igra ključno vlogo, zato tudi v komunikaciji s partnerji in odjemalci znanje posredujemo skozi različne oblike. V sklopu M&Q akademije, akademije meroslovja in kakovosti vsako drugo leto pripravljamo M&Q konferenco. Lansko leto smo na Bledu izvedli M&Q konferenco z glavno temo Meroslovje v vsakdanjem življenju. Pripravili smo vrsto zanimivih predavanj s področja industrije, laboratorija in avta. Tudi v letošnjem letu bomo v maju pripravili konferenčni mesec. Maj ima namreč v meroslovju poseben pomen, saj je svetovni dan meroslovja 20. maja, ko so leta 1875 v Parizu podpisali Metrsko konvencijo.

Glavna tema današnjega dne je bila priprava na 5. M&Q konferenco v letu 2015. Z ekipo, ki pripravlja projekt izvedbe dogodka, v kateri so poleg mene še Urška, Tamara, Tanja, Mitja in Jure, smo pregledali iztočnice in pripravili plan. Naslednje leto bo kar cel mesec maj posvečen konferenci, in sicer bomo k sodelovanju povabili različne strokovnjake, predavatelje, ki bodo na dnevnih dogodkih z nami delili svoje izkušnje in dobre prakse s področij avta, industrije in laboratorija. Tamara, Urška in Tanja so prevzele organizacijo posameznih področij, pripravo finančnega plana ter določitev lokacije, termina in tem. Na naslednjem sestanku, ki bo 2. oktobra, bomo sprejeli točen program ter ga preko naše spletne strani www.lotric.si in Facebook profila posredovali javnosti. Kljub temu, da ključne javnosti na dogodek vabimo osebno, se poslužujemo tudi sodobnih načinov komuniciranja, ki zagotovo omogočajo še boljši pretok informacij. Tudi sam dnevno pogledam našo Facebook stran, da vidim, katero novico smo objavili in če imamo kaj novih všečkov.

Ena izmed stvari, ki mi je na M&Q konferenci najbolj pri srcu, je Zlati list. Najvišje priznanje našega podjetja, nagrada za najboljše ideje s področja meroslovja in kakovosti. Celotna zgodba sega nekaj let nazaj, ko smo začeli nagrado podeljevati sodelavkam in sodelavcem skupine LOTRIČ Metrology ter posameznikom in organizacijam, ki so pomembno vplivali na naš razvoj. Nagrado bomo podelili na koncu konferenčnega meseca za ideje v časovnem obdobju od prejšnje konference do tiste, ki bo prihodnje leto. Vsako leto se na natečaj prijavi nekaj izjemno talentiranih posameznikov in vedno znova mi je v veselje, ko pregledujem njihove zamisli. Že letos se sprašujemo, kakšne ideje bodo prišle do nas prihodnje leto.

Po dveh dneh v Zagrebu in v pričakovanju novih dveh dni v Kragujevcu sem se danes domov odpravil malce prej. Z ženo Mojco imava navado, da greva vsak dan na večerno kavico. No, vsaj tako rečeva najinemu druženju. Včasih greva res na capuccino, včasih na kak koncert, sem in tja pa le na sprehod ob Ljubljanici ali po Škofji Loki, odvisno od tega, koliko časa imava na voljo. Danes sva se pogovarjala o najinih treh otrocih, Katji, Maji in Mitju, ter o vnuku Jakobu, ki vsak dan poskrbi za kakšno novo temo za pogovor, predvsem pa za veliko smeha. Ker je tudi Mojca zaposlena v podjetju, se najin pogovor redko zaključi brez nekaj besed o službi, vseeno pa se trudiva, da ji v večernih urah namenjava čim manj pozornosti. Glede na to, da je ta teden zalo razgiban in da se jutri spet odpravljam na pot, naju čaka še pakiranje kovčkov. Imam pa to srečo, da za prtljago vedno poskrbi Mojca. Upal sem, da mi bo čas dopuščal še kakšno urico rekreacije, pa sem se, čisto po pravici, raje odločil za počitek. Nič ne de, doma bom tudi v soboto in nedeljo, bom pa takrat rekreaciji namenil malce več časa. Vmes sem prejel še Primožev sms, ki me je spravil v smeh. Pisalo je: »Pozabil vrečo z obleko v Zagrebu, tako da prosim, če lahko pripeljete, da bom še lepši«. Upam, da je ne bomo še mi jutri pozabili.

Na sliki je ekipa, ki pripravlja konferenčni mesec v letu 2015.