Začetki našega družinskega podjetja LOTRIČ segajo v leto 1991. Zelo dobro se še spominjam, da pogoji za delo na področju meroslovja takrat niso bili naklonjeni zasebni sferi. Področje je bilo v popolnosti regulirano s strani države in upravne postopke za overitev so izdajali izključno kontrolorji Urada za meroslovje. Od takrat se je veliko spremenilo in ponosen sem, da smo k temu v veliki meri pripomogli tudi mi. S soustvarjanjem distribuiranega meroslovnega sistema smo v Sloveniji leta 2001 kot prvo podjetje pridobili imenovanje za izvajanje zakonskih overitev. Nato so se področja akreditiranja samo še širila in danes pokrivamo velik spekter meroslovnih rešitev, ki so zajete v 154 akreditiranih postopkih na dvanajstih fizikalnih veličinah. Podjetje je v 23 letih preraslo v skupino LOTRIČ Metrology, ki izvaja dejavnost v Sloveniji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem ter v Srbiji in Makedoniji. Zaradi širokega obsega poslovanja je torej moj delavnik v precejšnji meri sestavljen iz obiskovanja partnerjev in hčerinskih podjetij v tujini.

Danes sva se tako s Primožem, direktorjem našega laboratorija, že v zgodnjih jutranjih urah odpravila proti Zagrebu v hčerinsko podjetje LOTRIČ Mjeriteljstvo, ki od leta 2011 zastopa skupino LOTRIČ Metrology na hrvaškem trgu. V tistem letu smo namreč s strani Slovenske akreditacije prejeli prvo čezmejno akreditacijo za področje kalibracij uteži. Kot po navadi na poti v Zagreb, sva se tudi danes ustavila na bencinski črpalki Grič, kjer sva dotočila gorivo, popila obvezno kavico in pojedla zajtrk, za katerega zjutraj nisva imela časa. Na poti do Zagreba je beseda tekla predvsem o pričakovanjih današnjega dne. Po petih letih je napočil težko pričakovani dan, ko bomo s podpisom Pogodbe o aktivnem nastopu na hrvaškem trgu potrdili vzajemno zaupanje, ki smo ga zgradili v preteklih letih. Pri takšnem projektu je komunikacija s tehnično in pravno službo izjemnega pomena.

Pripeljala sva se na lokacijo podjetja, ki je na Crnojezerski ulici v Zagrebu, širše območje je znano kot Gajnice. Po močnem stisku rok z direktorjem in ostalimi zaposlenimi ter po nekaj besedah o poti, vremenu in stanju na cestah smo začeli s sestankom, saj smo imeli na dnevnem redu kar precej točk. Od ureditve novih poslovnih prostorov in nadaljnje ureditve modernega laboratorija do aktivnosti, ki nas čakajo pri prevzemu laboratorijev za temperaturo, relativno vlago in tlak. Jutri nas v LOTRIČ Mjeriteljstvu čaka ocenjevanje Slovenske akreditacije, ki jo bo izvedla skupina strokovnih ocenjevalcev na področju sistema vodenja kakovosti in dolžine. Akreditacija na področju meroslovja pomeni v svetu najvišjo stopnjo potrjene usposobljenosti za določeno dejavnost, ki je opisana v prilogi k akreditacijski listini. Pri tem mora laboratorij izpolniti štiri ključne zahteve standarda ISO 17025, in sicer osebje, okolje, metode in oprema. Za jutrišnji ocenjevalni dan smo skupaj pogledali še agendo ter kateri ocenjevalci in kateri naši sodelavci bodo prisotni.

Sestanki so trajali do poznega popoldneva in čas je bil, da si malo oddahnemo. Zagreb mi je ljubo mesto. Veliko ima zelenih parkov in sprehajališč, ki mi jih žal le redko uspe obiskati. Eden od najlepših zagrebških parkov je zagotovo park Maksimir, največji zagrebški park, ki je bil prvo javno sprehajališče v jugovzhodni Evropi. Nahaja se v vzhodnem delu Zagreba in ponuja vrsto možnosti za zabavno preživljanje prostega časa. V njem je živalski vrt, prostor za rekreacijo in otroško igro ter jezero, kjer se lahko voziš s čolnom.

Namesto sprehoda po parku smo se raje odločili za kavo v kavarni Ritam Grada, iz katere se razprostira krasen razgled na veličasten Trg bana Jelačića. Josip Jelačić je na hrvaškem ukinil tlačanstvo in zato velja za njihovega narodnega heroja. Na trgu in v lokalih okrog njega je vedno vrvež, saj je tudi stičišče zagrebških tramvajskih linij. In tukaj res začutiš tisti pravi utrip metropole.

Danes je bil zelo uspešen dan, zaključili smo ga malo čez deveto uro zvečer, naša pričakovanja pa so se tudi uresničila. Podpisali smo Pogodbo o aktivnem nastopu na hrvaškem trgu ter postavili temelje za naše nadaljnje skupno delo. Upam, da nas jutri čaka še en uspešen dan.