Največ točk je ocenjevalna komisija namenila inovaciji Florian podjetja Atech elektronika. Florian je pametna naprava, ki samodejno uravnava vlek dimnih plinov v dimniških ceveh pri pečeh na drva. S samodejnim reguliranjem vleka v dimniških ceveh ustvarja optimalne pogoje izgorevanja v peči. S tem se za 20% povečuje učinkovitost samega izgorevanja peči, kar predstavlja znatne prihranke pri porabi goriva in nižje emisije izpustnih plinov. Z optimalnimi pogoji izgorevanja zagotavlja Florian višjo raven udobja in varnosti med uporabo peči v bivalnem prostoru, preprečuje prekomerno pregrevanje peči in prekomerne izgube energije zaradi previsoke temperature dimnih plinov ter podaljšuje čas gorenja lesenih drv in zmanjša porabo goriva. Florian je edinstven produkt na področju nadzorovanja vleka v dimniških ceveh in je že zaščite v obliki patenta.

Drugo mesto je zasedla inovacija Eco-Colored Glass, ki so jo razvili v razvojnem centru Novi materiali, podružnici Steklarne Hrastnik. Eco-Colored Glass inovira postopek in recepturo obarvanja transparentnega stekla. Za obarvanje uporablja ferite, ki so ekološko neoporečni, biokompatibilni in nimajo škodljivih vplivov na okolje in žive organizme in se v naravi pojavljajo kot feromagnetne rude. Z dodatkom feritov, s kemijsko sestavo ter velikostjo in koncentracijo delcev so avtorji dosegli cel spekter različnih barvnih odtenkov. Inovacija omogoča unikatno in učinkovito proizvodnjo eko obarvanega stekla za dekorativne in promocijske namene ter stekla, ki prihaja v stik z živili. Inovacija je že zaščitena v obliki patenta v Nemčiji.

Tretja najboljša inovacija pa j sesalna enota v kapsuli, ki so jo razvili v podjetju Domel. Največji problem pri prodaji sesalnih enot za sesalnike je nemoč vplivati na način vgradnje enote v sesalnik. Proizvajalci sesalnikov želijo izdelati čim tišji in mirnejši sesalnik, ob tem pa sesalno enoto preveč zadušijo s filtri in oblogami do take mere, da se z vgradnjo sesalne enote izgubi njene glavne kvalitete visokega izkoristka. Pri prenosu vibracij in hrupa je pomembno mehko vpetje sesalne enote v sesalnik in čim nižji prenos vibracij na ohišje, hkrati pa je potrebno zračno pot vstopnega in izstopnega zraka zapeljati tako, da se hrup čim bolj zaduši v kapsuli, zračne poti pa ob tem ostanejo kar se da proste. Avtorji so predstavili inovativno rešitev problema na način, da se zrak zapelje za 360 stopinj okoli sesalne enote po kapsuli, kjer se odlično zaduši, hkrati pa je sesalna enota mehko vpeta s posebnim vpetjem v kapsulo in v ohišje sesalnika hkrati. S tem je Domel kupcem ponudil več, dvignil dodano vrednost izdelkom in zagotovil lasten vpliv na način vgradnje visoko učinkovitih sesalnih enot.

Med startupi se z najboljšo inovacijo predstavlja podjetje AURORA 3M+ z ionskim bojlerjem Ecocell. Zaradi pomanjkljivosti, ki jih kažejo konvencionalni električni grelci, je nastala potreba po izdelavi bolj učinkovitega električnega grelca, ki proizvaja toploto v veliko krajšem času in je enostaven za upravljanje in kontrolo ter obratuje brez emisijskih izgub. Inovacija Ecocell ionski bojler izkazuje večjo moč in manjšo porabo električne energije, kot klasične električne grelne naprave ob enakih učinkih ogrevanja in v enakih delovnih pogojih, je ekološko neoporečen, nudi visoko stopnjo varnosti in zaščite, je majhen in nezahteven za vzdrževanje. Inovacija, patentirana pri evropskem in ameriškem patentnem uradu, trenutno nima konkurence na mednarodnem trgu električnih ionskih ogreval.

Najboljša inovacija raziskovalne ustanove prihaja iz razvojnega centra Jesenice oziroma oddelka jekel in tehnologij v Acroniju, in sicer gre za novo korozijsko odporno orodno jeklo za preoblikovanje plastike ACRONI T85, najbolj inovativen poslovni model je predstavilo podjetje GoOpti. Ključni del inovacije je franšizni poslovni model, podprt s konceptom »programska oprema kot storitev«. Kljub temu, da GoOpti zagotavlja prevoze, GoOpti ni prevozno podjetje. Sistem GoOpti temelji na uporabi učinkovitega posredniškega sistema med končnimi uporabniki prevoznih storitev. Zelo pomembna dela inovacije sta blagovna znamka GoOpti in celovita uporabniška izkušnja. V letu 2013 načrtujejo več kot 2,7 milijona evrov prometa in 150.000 potnikov, načrtujejo pa tudi širitev na trge Hrvaške, Srbije, Italije, Španije, Poljske, Nemčije, Rusije in Finske.

Priznanje za odličnost uporabnosti ustvarjalnih industrij je prav tako romalo v razvojni center Novi materiali, podružnico nano materiali v steklarstvu.Gre za inovacijo Illusion Glass, katere osnovni namen je izdelati steklo z videzom razbitega stekla, vendar ohraniti čvrstost in specifične lastnosti ki so potrebne, da izdelek dobi in ohrani svojo funkcionalnost. »Razbito« steklo je namenjeno maloserijski izdelavi unikatnih dekorativnih izdelkov visokega cenovnega razreda. Inovacija je že zaščitena v obliki patenta v Nemčiji.

Posebno priznanje za najboljšo storitveno inovacijo pa je prejela dr. Leonida Zalokar iz Vzgojnega zavoda Planina, ki je razvila pedagoško zdravstveni model intenzivne obravnave otrok in mladostnikov v VZ Planina. Inovacija definira model celostne obravnave otrok in mladostnikov, ki se izvaja v njihovem življenjskem okolju in jim omogoča redno šolanje ob kontinuirani zdravstveni in pedagoški obravnavi. Glavne koristi so preprečevanje nepotrebnih in izjemno dragih ter v nekaterih primerih celo dolgoletnih hospitalizacij na zaprtih oddelkih psihiatričnih bolnišnic skupaj z odraslimi bolniki. Za inovacijo, ki povsem sledi Konvenciji o otrokovih pravicah, obstaja veliko zanimanje tudi v tujini.

Zbrane inovacije so zanimive za morebitne kupce in investitorje. Katalog inovacij 8. Slovenskega foruma inovacij je dosegljiv na spletni strani www.foruminovacij.si.