Danes sta nas s svojim obiskom počastila poleg ekipe Startup Novo mesto tudi mentorja Vladimir Balukčić iz eAsistenta ter Uroš Čimžar iz spletne agencije Klaro d.o.o. in Domovanje.com. eAsistent je orodje, ki vam bo pomagalo pri spremljanju šolanja vašega otroka, da ostane na pravi poti in uspešno zaključi šolo, saj je staršem na voljo preprosto spletno orodje, kjer lahko spremlja ključna področja (ocene, izostanke, domače naloge, pripombe, pohvale ipd.) in dobi celotno sliko o dogajanju otroka v šoli. Uroš Čimžar, partner in direktor skupine Klaro, pa je največji slovenski ponudnik spletnih storitev za mala podjetja in vključuje podjetje Domenca (prvi in največji slovenski ponudnik registracij domen), podjetje Domovanje, ki je v 10 letih delovanja postalo največji slovenski ponudnik spletnega gostovanja, ter podjetje Klaro spletna agencija.

O tem, kako ponosna sem na naše udeležence, dijake slovenskih srednjih šol in gimnazijce, sem že pisala, sedaj pa bi rada predstavila ekipe malo bolj podrobno. Zelo nehvaležno je podrobno predstavljati ekipe prvi dan, ker se ideja čez vikend spremeni, če ne celo opusti in nastane popolnoma nova.

E-Skiing ekipo sestavljajo dijaki Gimnazije Šentvid ter dijak, programer iz Šolskega centra Velenje. Ker vsi zelo radi smučajo, so se odločili, da naredijo aplikacijo, ki omogoča uporabniku beleženje presmučanih kilometrov, beleženje obiskov smučišč, prav tako pa je namenjena tekmovanju o obiskih med smučarji, ki jih nagrajuje z badgi. V sodelovanju s smučišči ti badgi prinesejo ugodnost (npr. 10% popust karte).

Ekipo Colloco por loco sestavljajo dijakinje in dijak Gimnazije Novo mesto. Verjetno so na dogodku imeli najtežjo nalogo od vseh ekip. Po neprespani noči in 24 urah nenehnega dela, so od mentorja izvedeli, da ideja tehnično mogoče še ni izvedljiva, saj so se je v njihovem podjetju že lotili brez uspeha. Motivacija je v trenutku upadla, iskrice v očeh je zamenjal žalosten pogled in vidno razočaranje. Mentorji in profesorji smo ekipo pustili, da sprva stvari premeljejo ter se pogovorijo. V idejo so tako zelo zelo verjeli, veliko so na njej že naredili in enostavno je niso mogli opustiti. Jeza, razočaranje, en izgubljen še kako dragocen dan, negotovost in živčnost kaj in kako naprej, kako bodo v tako kratkem času sploh prišli do nove ideje, kako bodo lahko v eni noči pripravili in nadoknadili vse izgubljeno.

Z ekipo in mentorji smo se zbrali in zaprli v učilnico. Sprva smo jih spomnili na uvodni govor, kjer smo jim toplo priporočali, da v kolikor ideja ne bo obrodila sadov, se jo v tistem trenutku opusti in gre dalje brez analiziranja, čustvovanja, obžalovanja in jeze. Še vedno je bilo čutiti razočaranje, zato smo se lotili metode pridobivanja idej. Stvar ni bila preprosta, saj je bila globoko v njih še vedno močno žareča prvotna ideja. 'Ekipa dovolj je… če padete, se morate pobrati, vemo da je težko in da ste v nehvaležnem položaju, a vseeno ni vse izgubljeno, vsi tukaj verjamemo v vas, zmogli boste!' je bilo moč slišati z vseh strani učilnice, tako mentorjev, profesorjev kot tudi ostalih ekip. Vse te spodbude so jim dale novo moč, moč s katero so dvignili glavo in dali priložnost novi ideji. Ideja Colloco por loco je spletna stran, ki omogoča, da v vsakem trenutku uporabnik izve, katere koče, kje in kdaj so na voljo za najem, za zabave in ostale priložnosti. V tem trenutku so osredotočeni na Slovenijo, pripravljene pa so se širiti tudi izven naših meja.

Pet Space je ekipa novomeških gimnazijcev, ki bodo izdelali prav posebno, napredno ovratnico za pse, katera bo vsebovala QR kodo in omogočala celoten pregled nad hišnim ljubljenčkom. To bi pomenilo, da tisti, ki bi psa našel, bi preko QR kode lahko izvedel podatke o psu in lastniku. Prav tako bo ovratnica omogočala uporabo socialnega omrežja za pse. Velika prednost za lastnika je poleg vseh omenjenih stvari tudi spletna stran z vsemi podatki ter pregledom nad vsemi cepitvami.

Ideja Bill Scan je poslovna ideja dijakov Gimnazije Novo mesto ter dijakov Šolskega centra Velenje. Aplikacija nudi slikanje in učinkovito shranjevanje računov, garancij, opomnike pred iztekom garancij, sortiranje po datumu in iskalnik po ključnih besedah ter datumu. Skenirani računi se bodo nemudoma shranili tudi na spletu, v računu uporabnika. Tako olajša skrbi pred izgubo računov in morebitnih zapletov pri uveljavljanju reklamacij. Aplikacija bo imela svojo platformo, uporabnik pa bo do nje dostopal z lastnim uporabniškim imenom in geslom. Aplikacija bo preprosta za uporabo in namenjena uporabnikom pametnih telefonov, vseh startostnih skupin.

Za izziv Podari malico in njihove ambasadorke so se odločile dijakinje Gimnazije Brežice, ker jim je dobrodelnost že po naravi blizu. Navdih so dobile, ker njihova občina v veliki meri stavi na dobrodelnost in so le-to vedno znova in znova podprle. Osredotočile so se na marketinško strategijo, na ozaveščanje javnosti in dijakov slovenskih srednjih šol. Želijo si, da bi pridobile tudi javne osebnosti, ki bi jim pomagale ter jih spodbujale. Zavedajo se, da se prav tako bliža božično-novoletni čas in bi lahko podjetja spodbudile, da bi del sredstev namenjenih poslovnim darilom, lahko donirali za lačne otroke. Prav tako bi rade v večji meri spodbudile dijake, da naredijo nekaj dobrega in se pridružijo dobrodelnosti s tem, da širijo dobro noto med ostale vrstnike, družino in prijatelje. Verjamejo, da je usoda v naših rokah, in da imajo večjo moč kot si mogoče mislijo.

Usoda vseh ekip je v rokah šestčlanske komisije; g. Radka Luzarja iz L-tek, g. Lovra Peterlina iz Linea Directa, ga. Nataše Tomić iz META Group, g. Roka Habinca iz S.T. Hammer ter g. Boruta Potočnika iz BPMC. Za zmagovalno ekipo je komisija izbrala Bill Scan. Čestitke!

Ob tej priložnosti bi se lepo lepo zahvalili našim donatorjem, brez katerih dogodek ne bi uspel. Hvala, hvala, tisočkrat hvala Krka, e-Asistent, Tomas d.o.o., Kompas Novo mesto, Zavarovalnica Tilia, Šiško steklarstvo, Revoz, Žabec.net, L-tek d.o.o., Google, Razvojni center Novo mesto, Banka Koper, Simobil Novo mesto, Mozilla Slovenija, Ljubljana Startup, Zavod Nefiks, Espri, IEDC Bled, Marvin eng d.o.o. ter medijski partnerji Dnevnik, Radio 1, Zavod Mladi podjetnik in mentorji Rok, Matej in Miha iz StartUp Novo mesto, Matjaž Mrgole iz Confidly, Milena Jakovljevič iz Mediodroma, Tomaž Frelih iz Hekovnika, Nina Gržinič iz Fakultete za elektrotehniko, Marko in Luka iz Lumu, Vladimir iz eAsistenta, Uroš iz Klaro in Domovanje.com ter komisija, ki nam je s svojim odzivom izkazala veliko podporo. Najlepša hvala vsem!