Seveda tako stanje preprečujem z dnevnimi sprehodi in občasnimi teki. Tukaj nisem zadovoljna z izrazom občasnimi, zato sem se odločila, da tudi tukaj izboljšam svojo statistiko in iz občasnega spremenim v zrelo za 10km maraton. Zame kot neizrazito športnico, vendar veliko zagovornico športa, bo to velik izziv, zato sem odločena, da se bom prihodnje leto udeležila Adidasove šole teka. No, pa je že postavljena prednovoletna zaobljuba in cilj za naslednje leto. Glede svojih dosežkov, uspešno izpeljanih projektov ali pa kakšnih neizpolnjenih ciljev imam na koncu leta nekoliko analitičen pristop. Vem, da se sliši mogoče obrabljeno, vendar zelo rada naredim spisek realizacij, uspehov, pomembnih dogodkov skozi leto. Na spisku se po navadi znajdejo vse sorte stvari, od nakupa nove dnevne mizice, otrokovega napredka, opravljenega tečaja, pridobljene izobrazbe, do splošnejših, ki si jih uspel obdržati iz naslova dosežkov iz prejšnjih let. Poskusite, spisek vam bo dal neko potrditev, neko živost, neko spoznanje, da vseeno ves trud ni zaman. Če s spiskom ne boste zadovoljni, vam bo dal nek signal, da je v tej smeri potrebno intenzivneje delati, vlagati in zajemati življenje s polnejšo žlico. Prihajajoči dogodek čez vikend Startup Gimnazija Novo mesto bo definitivno na mojem seznamu, upam da pod oznako uspešno. Priprave so na vrhuncu, zdaj gre za res, verjamem v pozitivne zaplete, razplete, nove ideje in sadove, ki obetajo in na koncu obrodijo. Dati svoj maksimum, vložiti najboljše kar imaš ter na koncu zamižati in upati na najboljše.

Dan se začne pestro kot vedno. Kot mamico me stisne zjutraj, ko ju pospremim v vrtec, saj se zavedam, da ju tri dni ne bom videla. Še zadnji poljubček princeskama in odhitim novim izzivom naproti. Dan je intenziven, še zadnji pregledi opravljenih stvari, še zadnje priprave pred velikim začetkom, še zadnji telefonski sestanki, izjave za javnost in pot me popelje v Novo mesto. Sprva imam kratek sestanek na Startup Novo mesto, kjer tudi prevzamem promocijski material Mozilla Slovenija. Prav tako prevzamem promocijski material Banke Koper. Z ekipo gremo čez seznam in dogodek se prične. Dijakov manj kot pričakovano, kar me razžalosti. Ne razžalosti me dejstvo, da je manj dijakov, ampak govorice dijakov, ki pravijo, da jih je očitno 'samooklicani' podpornik podjetništva, ki ima po celi državi podjetniške krožke v srednjih šolah odvračal od naše udeležbe. Verjamem, da so podjetništvo ljudje, in da se vlaga v njih, zato sem prepričana, da se bodo v kratkem ne-podporniki oz. tisti, ki želijo imeti nad podjetništvom nek monopol morali naučiti, kaj je pravzaprav podjetništvo, ter da je konkurenca (v kolikor so nas za to imeli, se mi zdi smešno) zdrava. Seveda z legalnimi pristopi. Pravijo, da za vsakega raste palica in v to ne dvomim. Čez čas se vprašam… zakaj? Pa saj tudi to je podjetništvo, kjer moraš biti pripravljen na vse; tudi laži in podtikanja se pojavijo. A če si dober in pošten, preživiš. Vem, da lahko zase rečem, da sem vztrajna, trmasta in da ne bom tako zlahka odnehala, sploh če sem v nekaj 100% prepričana. In tisti, ki me poznajo, to vedo. Dogodek bo izvrsten v vsakem primeru! Ideje so odlične, dijaki so perfektni, glavo gor in gremo!

Podravnateljica Natalija je zelo lepo nagovorila udeležence, pridružili pa sta se nam tudi dve profesorici iz okoliške šole, katere je podjetništvo v teh kratkih dveh urah uvodnih nagovorov in predstavitev dveh mladih podjetnikov tako navdušilo, da smo se začeli pogovarjati že o novih, skupnih projektih. Nasmeh je zopet maksimalen, učke odprte kot, da vidim nove najlepše čevlje na svetu in energija je zopet na vrhuncu. Všeč mi je, da so dijaki prvič na startupu, in da nimajo izkušenj s tovrstnimi dogodki. Profesor Janez je povedal izkušnje dijakov, ki so jih imeli v začetku februarja, v glavnem mestu avstrijske Koroške - Celovec Start-up weekend. Ekipa Linktrip je imela najboljšo idejo, Doin' good pa je dobila nagrado za najbolj kreativno idejo. Tam jih je namreč spremljal in bil del celotnega dogajanja. Jaz pa sem dijakom prenesla sporočilo Ljubljana Startup, ki nas prav tako podpira. Opozorila sem jih na kaj se morajo osredotočiti pri razvoju produkta/storitve, in da ne smejo izgubljati časa z nepomembnimi detajli. Pogovorili smo se o strahu pred prodajo. Zaman je perfekten proizvod v predalu pisalne mize, ki nikoli ne ugleda luči sveta. Potrebno je stopiti ven ter ga prodati in ljudi seznaniti z njim. Pogledali smo tudi kako se izogniti napakam in preizkusiti svojo idejo v enem vikendu, v devetih korakih. Dijakom sem predstavila izziv s pomočjo katerega lahko postanejo ambasadorji dobrodelnega projekta Podari malico ter koga morajo v nedeljo prepričati.

Sledila je predstavitev predstavnika Damjana iz eBeata ter Matjaža Mrgoleta iz Confidly. Vidno zadovoljni dijaki so imeli kratek premor, kjer so še do zadnje potankosti pripravili pitche za svoje ideje. Prva in tudi izglasovana ideja je bila e-Ski na kateri se že na polno dela, prav tako ideja Bill Scan, tretja ideja je pretvorba pisave v word ter zadnja izglasovana ideja napredna ovratnica. Tri dekleta so se odločila, da sprejmejo izziv ter naredijo marketinško strategijo za Podari malico. Tudi ostale ideje so izredno zanimive in fascinantne, so pa tehnično bolj zahtevne za izvedbo. V tem trenutku pisanja Zavod Nefiks uspešno povezuje ekipe, čez dobro uro pa bomo imeli prvo predavanje predstavnika Roka iz StartUp Novo mesto. Noč bo še dolga in delovna, ostale podrobnosti pa izveste jutri.