Najbolje, da jih kar pokličem in preverim izgovor. Dobro sem se naučila, da dijaki kdaj rabijo le kanček pozornosti in nekaj argumentov, da se spravijo v aktivno delovanje. Zakaj bi nekaj šli delati za celi vikend, če pa lahko doma ležerno preživijo vikend. Pa saj je tudi odraslih veliko takšnih. Najlažje je doma jamrati in se smiliti sam sebi kot pa iti v akcijo. Življenje je res težko, služb ni, nepravica, država res ni poskrbela za nas,… to so nekako standardni izgovori, ki jih lahko slišiš med čakanjem v trgovini, na pošti, v avtobusu.

Strinjam se, da stvari niso takšne kot bi morale biti, veliko takšnih stvari. Ampak, če vzamemo v zakup, da ne glede na vse, večina nas ima streho nad glavo, imamo za jesti kolikor imamo in kaj imamo, je nekako lenoba tista, ki nas največkrat drži nazaj, in pa seveda čakanje, da nam stvari padejo iz neba. V tem trenutku pisanja poteka v Tehnološkem parku še en odličen dogodek Zavoda Mladi podjetnik – Lastno podjetje? Zakaj pa ne!. Prepričana sem, da je velik odstotek tistih, ki so bili na istem dogodku mesec dni nazaj, kar je pohvalno hkrati pa bi bilo super, če bi organizator vidil tudi nove obraze, glede na brezposelnost mladih.

Prav posebej sem ponosna na moje dijake iz podjetniškega krožka, ki ga vodim na Gimnaziji Novo mesto, danes pa še posebej na dijakinjo katere članek je objavljen na spletnih straneh Zavoda Mladi podjetnik, ostali dijaki pa še čakajo na svoje objave. Zelo všeč mi je njihovo razmišljanje; zavedajo se, da če bodo hoteli nekaj doseči, se bodo morali truditi in to tudi počnejo. Trudijo se, iščejo nove ideje, jih razvijajo in poleg vseh šolskih obveznosti hodijo še na določene treninge. Želim si, da bi bilo več takšnih dijakov, saj to so tisti, zaradi katerih bodo nastali startupi, ki bodo odpirali delovna mesta. In bolj se ne bi mogla strinjati z odstavkom Aleša Špetiča: 'Zadnjih nekaj let startupi dokazujejo, da so resna industrija, ki prinaša zaposlitve, kapital, ki ponaša slovensko ime v svet. Slovenski startupi zaposljujejo ali bodo v kratkem zaposlovali cca. 3000 ljudi. Ko ne uspejo v svojem projektu, ostanejo brez službe in morajo početi nekaj drugega. Zato naredijo vse, da uspejo.'

Danes mi je kri po žilah pognala situacija zaposlenih v zdravstvenih domovih. Na primer psihologi. Ko imaš z otrokom sistematiko pri določenih letih in moraš peljati otroka na pregled je že splošno znano kateri psihologi so dobri in kateri ne. Halooo!?!? Bravo, priviligiran poklic, narediš fakulteto, dobiš službo in do pokoja imaš zagotovljen stolček in plačo. Ne glede na to, da vsi vedo, da si zanič. Ne vem zakaj se njih ne ocenjuje. Če se dobi preveč prijav nezadovoljstva, se ga pač zamenja. V gospodarstvu si pa lahko že ob manjši napaki ob službo in delavnik traja sigurno več kot 6 ur. Tudi psihologom bi se pri plači moral upoštevati variabilni del uspešnosti, konec koncev tudi vsaka prodajalka v trgovini dobi manjšo plačo, če dobi pritožbo stranke.

Ker je moje planirano delo preštudirati ogromno literature za pripravo priročnika, ki ga delam pod okriljem Nefiksa, si danes privoščim samo kratek prevzem promocijskega materiala Google. Metko že nekaj časa poznam in moram reči, da je super odlična punca! V bistvu je res tako super, da je Google edino tako kul podjetje, ki bi ji ga pripisala. Veseli smo, da so se odločili, da nas podprejo, saj če te pa Google podpira pa to že ni kar tako. Zelo všeč mi je tudi njihova pobuda - prvi otroški umetniški natečaj Doodle 4 Google: Slovenija in jaz. Učencem po vsej Sloveniji nudijo možnost, da svoje risbe pokažejo tisočim ljudem. Z različnimi oblikami logotipa na Googlovi domači strani slavijo različne osebnosti, dogodke in posebne datume. Na Googlu doodle oz. risbe običajno ustvarjajo spletni oblikovalci in z njimi obeležujejo pomembne kulturne dogodke. 

Letos prvič vabijo slovenske učence osnovnih šol (od 6. do 15. leta starosti), naj sodelujejo in ustvarijo lastne risbe. Ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pozivajo šolarje, naj narišejo svojo risbo na temo »Slovenija in jaz« v obliki logotipa Google in tako sodelujejo v prvem natečaju Doodle 4 Google v Sloveniji. Zanima jih, kakšen navdih bodo v svoji domovini našli slovenski učenci in kako bodo to prikazali v svojih izdelkih. Strokovna žirija bo naredila ožji izbor najboljših izdelkov, potem pa bodo povabili javnost, naj glasuje za svoje najljubše risbe. Risba končnega zmagovalca bo 23. januarja 2014 objavljena na Googlovi domači strani. Zmagovalec natečaja bo razglašen 15. januarja 2014, poleg zmagovalca pa bo nagrajena tudi njegova osnovna šola.

Spodbujajmo otroke že od malih nog, navadimo jih prevzemanja odgovornosti in dela, pa bo prihodnost lepša.