Centralna banka je že v torek v sistem spustila 440 milijard juanov (61 milijard evrov), kar je po poročanju Bloomberga največja injekcija v treh letih. V minulem tednu je finančni sistem z operacijami odprtega trga preplavila s skupno več kot 1500 milijardami juanov (209 milijard evrov), poroča AFP.


 

"Ogromne injekcije na odprtem trgu so namenjene zadostitvi predprazničnega povpraševanja po denarju," je za Bloomberg ocenil analitik pri družbi Soochow Securities Liu Changjiang. Pred lunarnim novim letom, ki je letos v začetku februarja, podjetja običajno izplačujejo plače in nagrade, ljudje se ob prazniku obdarujejo.


 

Nekateri analitiki ocenjujejo, da so te finančne injekcije nadomestilo za ukrepe kvantitivnega sproščanja. Centralna banka namreč zaradi skrbi glede tečaja juana, ki upada, ni naklonjena znižanju meje sredstev, ki jih morajo imeti banke v rezervi, poroča AFP.


 

Na trgu so se po objavi podatkov o kitajski gospodarski rasti v lanskem letu, ko je bila s 6,9 odstotka najnižja v 25 letih, pojavila pričakovanja, da bo centralna banka ukrepala z znižanjem obrestnih mer ali z znižanjem omenjene meje sredstev, ki jih morajo imeti banke v rezervi.