Prijavijo se lahko posamezniki ali skupine osnovnošolcev, srednješolcev ter študentov in mladih do 29. leta starosti. Svojo inovativno idejo morajo zapisati v predlogi, ki je objavljena na spletni strani tekmovanja www.popri.si in vsebuje nasvete in napotke, ki tekmovalce usmerjajo pri zapisu ideje. Od letos lahko bodoči tekmovalci uporabljajo tudi spletno platformo Mikrobiz, ki več osebam hkrati na enem mestu omogoča izpolnjevanje in urejanje poslovnega modela. Uporaba spletne platforme je brezplačna, potrebna je le registracija, pojasnjujejo organizatorji tekmovanja.

Izbor zmagovalcev podjetniškega tekmovanja POPRI je dvofazno. V prvi fazi bo regionalna strokovna komisija, sestavljena iz podjetnikov, startup mentorjev in pedagoških delavcev, med prejetimi podjetniškimi idejami v vsaki starostni kategoriji izbrala 6 najboljših iz vzhodne in 6 najboljših iz zahodne regije. 12 finalistov iz vsake starostne kategorije iz vse Slovenije se bo uvrstilo na državno tekmovanje, ki bo potekalo 31. marca 2016. Takrat bodo finalisti s petminutno osebno predstavitvijo svojo podjetniško idejo predstavili nacionalni strokovni komisiji. Zaključek tekmovanja POPRI bo 18. aprila v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica, kjer bo razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad. Nagradni sklad tekmovanja znaša 5000 evrov.

Maja Rajer Obid, vodja tekmovanja POPRI, mladim priporoča sodelovanje, saj bodo lahko preverili, ali je njihova ideja dobra in pridobili povratno informacijo uspešnih podjetnikov in mentorjev o svoji ideji. Z udeležbo na tekmovanju bodo predvsem razvijali kompetence, kot so samoiniciativnost, kreativnost in podjetnost, ki jih bodo potrebovali, ko bodo iskali zaposlitev ali se podajali na svojo podjetniško pot, pravi. "Mladi, ki želijo tekmovati na POPRI, lahko svoje ideje razvijajo in zapišejo sami, lahko pa pomoč poiščejo v okviru podjetniških aktivnosti, ki jih ponujajo nekatere šole, pri mentorjih strokovnih predmetov, v inkubatorjih in tehnoloških parkih, razvojnih centrih, starših in skrbnikih," še dodaja Rajer-Obidova.