Na Gospodarski zbornici Slovenije poudarjajo, da je 80-milijonski iranski trg eden od bolj pomembnih izvoznih trgov za slovensko gospodarstvo v tem delu sveta. V pričakovanju ukinitve mednarodnih sankcij proti tej državi je in bo po njihovem mnenju še bolj kot kdaj koli pomemben gospodarski vidik sodelovanja med državama. Tega se zavedajo v podjetjih Duol, Riko, Iskratel in Comita, ki so se organizirala in so v Teheranu v nedeljo uradno odprla skupno predstavništvo.

Generalni direktor Duola Dušan Olaj glavno prednost iranskega trga vidi v zelo velikem povpraševanju po tujih izdelkih in tehnologijah. "To je logična posledica ekonomskih sankcij. Trg je preprosto lačen vsega. Sami vidimo izjemno priložnost ravno v tem, da lahko z našimi halami in rastlinjaki v izjemo kratkem času in cenovno učinkovito pokrijemo njihove potrebe - vsaj delček njihovih potreb," je pred kratkim dejal za STA.

Blagovna menjava med Slovenijo in Iranom ni v zadnjih desetih letih nikoli presegla 100 milijonov evrov. Najvišja je bila leta 2011, ko je dosegla skoraj 97 milijonov evrov. Nato je precej upadla - leta 2012 na nekaj več kot 46 milijonov evrov, leta 2014 pa na okoli 22 milijonov evrov.

Med zanimivimi panogami za slovenska podjetja veljajo gradbeništvo in inženiring, informacijsko-komunikacijske tehnologije, energetika, avtomobilska industrija, farmacija, kmetijstvo, kovinsko predelovalna industrija in logistika.