Medtem so se hrana, alkoholne pijače in tobačni izdelki v povprečju podražili za 1,2 odstotka. Storitve so se v letu dni podražile za 1,1 odstotka. Stopnja inflacije v evrskem območju je novembra na letni ravni dosegla prav tako 0,2 odstotka, v EU pa je dosegla 0,1 odstotka.

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin po podatkih državnega statističnega urada leta 2015 znižale za 0,5 odstotka. K letni deflaciji so največ prispevale nižje cene naftnih derivatov. Cene so se decembra znižale tudi na mesečni ravni, in sicer za 0,4 odstotka.

Nizka stopnja inflacije povzroča skrbi Evropski centralni banki (ECB). Ta si želi letno rast cen spodbuditi do tik pod dva odstotka. Novi podatki vršijo pritiske za dodatne ukrepe, ki jih ECB že pripravlja. Predsednik ECB Mario Draghi je v začetku decembra napovedal, da bo ECB zaradi vztrajno nizke inflacije program odkupovanja obveznic v mesečni višini 60 milijard evrov podaljšala do konca marca 2017 ali dlje, če bo to treba. Draghi je prepričan, da so ukrepi ECB primerni za dosego njenih ciljev.